Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a jövő héten elkezdődik azoknak a cégeknek a tesztelése, amelyek szeretnének részt venni az USA és Mexikó határán építendő fal felhúzásában - írta a CNN. Donald Trump amerikai elnök tavalyi választási kampányának legfőbb ígérete volt, hogy "megmászhatatlan" falat épít a két ország határán a délről érkező bevándorlók kívül tartására.

A vállalatok, amelyek részt akarnak venni az üzletben, március második hetétől nyújthatják be jelentkezésüket - derült ki a Belbiztonsági Hivatal vámügyi és határvédelmi részlegének felhívásából. Ezt követően részt vesznek egy próbán: építeniük kell a minta falszakaszt a határ közelében, amely megmutatja, mit tudnának felajánlani az amerikai kormánynak.

Reménykedik a börtönépítő

A hivatalnál vagy 300 cég jelezte, hogy érdeklődik az óriási projekt iránt - végül is több ezer kilométeres kerítésről lenne szó, ha betartva Trump ígéretét a teljes határt lezárják. A vállalatok között kisebb és nagyobb cégek is vannak, nem egy közülük latin tulajdonosok kezében van. A cégvezetők arra számítanak, hogy már áprilisban aláírhatják az első szerződéseket a munkával kapcsolatban.

A dolognak egy szépséghibája van: a jelentkezők az ég világon semmit sem tudnak arról, mit is kellene építeniük. Jelenleg csak spekulálunk, ha kiderülnek a részletek, akkor látjuk majd, hogy olyasvalamiről van-e szó, amelyben részt tudunk vállalni - mondta a CNN Moneynak Terry Willis, a Caddell Construction szakértője. A cég egyebek mellett nagykövetségeket és börtönöket is épít amerikai állami megrendelésre.

Szép is legyen, ne csak nagy

Nem minden jelentkező gondolja komolyan az indulást. Az ArtThatWall kisvállalkozás, amely Sarah Zapolskyt takarja pusztán azt szeretné, ha a fal szép lenne. A vállalkozó művész barátait akarja bevonni a létesítmény megtervezésébe, ha erre fogadókészséget talál a megrendelőnél.

Trump a beiktatása utáni első héten aláírt egy rendeletet a fal építéséről, ám a kongresszus még nem adta hozzájárulását az építkezés költségeinek kifizetéséhez. Enélkül nem lehet elkezdeni a munkát.

Az elnök egy becslésre hivatkozva azt mondta a szavazóknak a választási kampányban, hogy az projekt kijön 10 milliárd dollárból (3000 ezer milliárd forint, nagyjából a paksi bővítésre adott orosz hitel összege). Mások, a fenntartási kiadásokat is figyelembe véve 25 milliárd dollárra teszik az amerikai nagy fal árát.