A statisztikai adatgyűjtés nem megbízható, az eredmények inkonzisztensek - állapította meg a délkelet-európai migrációt felmérő projekt keretében készült romániai országjelentés. Mint az erdélyi Transindex írta, hozzávetőlegesen sem tudjuk, mekkora Románia lakossága, így minden statisztikai mutató kétséges. A migrációról túl sok intézmény gyűjt adatokat, amelyek között jelentős eltérések vannak.

Románia 1991 óta ad romániai lakhely nélkül állampolgárságot a moldáviai és ukrajnai románoknak, ezek bár ténylegesen bevándorlók, de nem jelennek meg a statisztikákban. (Magyarországon is most ugyanez a probléma jelentkezik a külhoni magyarok könnyített honosításával). Kivándorlóként azokat a román állampolgárokat tartják számon, akik bejelentették távozásukat - ami azonban nem kötelező, és a távozóknak semmilyen érdekük sem fűződik hozzá. Róluk valós adatokat inkább célországaiktól lehet kapni.

Az ebből adódó hatalmas statisztikai különbségeket jól mutatja, hogy 2001-2008 között a Németországban több mint 230 ezer romániai bevándorlót regisztráltak, ám a román statisztikák ennek csak a 6,4 százalékáról tudnak. Az ugyanebben az időszakban mért nyolcszázezres nagyságrendű spanyol- és olaszországi kivándorlásnak is csak csekély százalékát szerepel a romániai statisztikákban, a magyarországi kivándorlásnak pedig csak 8 százalékáról tudnak.

2011-ben egymástól jelentősen eltérő adatokkal szolgáltak a különböző intézmények: a népesség-nyilvántartó szerint a szavazásra jogosultak száma 18,4 millió volt, a lakosság száma 22,5 millió fölött; a Nemzeti Statisztikai Hivatal (INS) hivatalos éves adatai 21,4 millió lakosról szóltak; a 2011-es népszámlálás pedig 20 millióról.

Így nem meglepő, hogy az állami hatóságok azt sem tudják pontosan, hány alkalmazott van az országban - tájékoztatott az Erdély FM a Ziarul Financiar napilapra hivatkozva. Mint kiderült, óriási eltérések vannak a hat illetékes hivatal nyilvántartásai között az alkalmazottak számát illetően. A legnagyobb különbség az adóhivatal és a statisztikai intézet adatai között van. Az adóhivatal nyilvántartásában 6,55 millió alkalmazott szerepel, a statisztikai intézet csak 4,3 millió munkavállalóról tud.

Hasonló eltérés mutatkozik a nyugdíjpénztár és az egészségbiztosítási pénztár adatai között is. Miközben az országos nyugdíjalapba csak 4 és fél millióan fizetnek hozzájárulást, addig egészségbiztosítást 6 és fél millióan - írta a bukaresti Új Magyar Szó online.