Nem tudott megegyezni Trump és Putyin

Lesz Putyin-Trump csúcstalálkozó, de az időpontjáról és helyszínéről egyelőre nem sikerült megállapodni. A vezetők telefonon egyeztettek.
Domokos Erika, 2018. március 22. csütörtök, 06:20
Fotó: MTI/EPA

Noha telefonbeszélgetésük során mind Vlagyimir Putyin orosz, mind Donald Trump amerikai elnök egyetértett abban, hogy a problémás kérdések száma szükségessé tesz egy csúcstalálkozót, annak sem az időpontjáról, sem a helyszínéről nem született megállapodás - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az MTI híre szerint.

Peszkov elmondta, a felek kedden arról állapodtak meg, hogy kezdődjön meg a találkozó előkészítése. Szavai szerint ennek szükségességét "mindkét vezető megerősítette". Megállapodtak abban, hogy megbízzák a diplomáciai tárcák vezetőit - ez amerikai részről Mike Pompeo kinevezett külügyminisztert érinti -, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és kezdjék meg a szervezést.

A szóvivő szerint a két vezető egyetértett abban, hogy nem kívánatos a fegyverkezési verseny Oroszország és az Egyesült Államok között.

Peszkov konstruktívnak és gyakorlatinak nevezte Putyin és Trump telefonbeszélgetését.

Nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az amerikai elnöknek azt tanácsolták Washingtonban, hogy ne gratuláljon orosz hivatali partnerének múlt vasárnapi újraválasztáshoz.

A kép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Klimenyev.

HOZZÁSZÓLÁSOK