Nem uniós tisztviselők voltak a lezuhant gépen

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt, a Frontex és Brüsszel szerint nem az uniós határrendészeti ügynökség munkatársai voltak a gépen - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja. A repteret közben újra megnyitották.
MTI, Napi.hu, 2016. október 24. hétfő, 12:07
Fotó: Reuters

A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a kifutópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a repülőtér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai. A legfrissebb híradások szerint a gépnek öt utasa volt, mind az öten életüket vesztették, ezt a máltai nemzetközi repülőtér is megerősítette.

A szigetország nemzetközi repülőterét több órára lezárták. A máltai nemzetközi repülőtér egy 11:30-kor kiadott közleményben tudatta, hogy a repülőteret újra megnyitották, ismét indulhatnak és érkezhetnek légi járatok. Az utasokat ugyanakkor arra figyelmeztették, hogy még időbe telik, míg a menetrendek visszatérhetnek a normális kerékvágásba.

Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.

"Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék" - idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő "talán 10 méterre" tőle csapódott a földbe.

Névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Swearingen Metroliner típusú volt, melyet az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat.

A Frontex szóvivője, Krzysztof Borowski Varsóban úgy reagált a hírre, hogy a repülőgépet nem a Frontex vezényelte Máltára, majd a Frontex nem sokkal később azt is tudatta, hogy az ügynökség egyetlen munkatársa sem érintett a balesetben. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője az egyik közösségi oldalon szintén azt írta: a balesetben egyetlen uniós szakember sem érintett. Közben a máltai repülőtéren katonai források arról számoltak be, hogy a gép utasai egytől egyig francia állampolgárok voltak.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK