Nem ússzák meg a megszorítást a szomszédban

Nem elegendő a fizetések és a nyugdíjak november elsejétől tervezett csökkentése, további megszorításokra van szükség Szerbiában az ország pénzügyi tanácsadó testületének véleménye szerint.
MTI, 2014. október 27. hétfő, 17:14

A pénzügyi tanács hétfői közleményében emlékeztetett arra, hogy a szerb parlament vasárnap elfogadta a módosított szerbiai költségvetést, valamint a fizetések és a nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényeket. A költségvetés módosításában a tervezett költségvetési hiányt a bruttó hazai termék 4,6 százalékáról 5,7 százalékra növelték.

A pénzügyi tanácsadó testület szerint a közszférában dolgozók bérét a megfelelő mértékben - tíz százalékkal - csökkentették, a nyugdíjak progresszív csökkentése azonban nem hoz majd kézzelfogható eredményeket. Mint fogalmaztak: "a nyugdíjak csökkentésének mértéke nem optimális, mert így viszonylag kis megtakarítás valósul csak meg, a nyugdíjak a csökkentést követően is olyan szinten maradnak, ami jóval magasabb annál, mint amit a gazdaság finanszírozni tud". Hozzátették, hogy a közszférában dolgozók számának csökkentésével a következő három évben további megtakarítást lehetne megvalósítani. Emellett azt javasolták, hogy a veszteséges állami vállalatokat - amelyek több millió dinárba kerülnek évente - ne támogassa tovább az ország.

Szerintük ahhoz, hogy az államadósságot és a költségvetési hiányt is csökkenteni lehessen, a következő három évben Szerbiának 2 milliárd eurót kell megspórolnia.

A szerb kormány arra számít, hogy Szerbia hároméves készenléti hitelről szóló szerződést köthet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF-fel való tárgyalások már a nyáron megkezdődtek volna, ám az országot sújtó májusi árvizek, majd a kormány késlekedő megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották. A pusztító árvizek miatt Szerbia gazdasága az idén 1 százalékkal csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.27 17:16

..ez igazi ortodox ...,már az intézkedés ...,és a szerb vallás is ...,sajnálom a vajdasági magyarokat janicsár -landon ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html