A jegybank pénteken nem változtatott az 1,5 százalékos alapkamaton.

A monetáris tanács kilenc tagjából nyolcnak jár le a mandátuma az idei év első hónapjaiban, közülük hétnek az utódja már elfoglalta pozícióját. A tanács fennmaradó egy tagjának mandátuma 2019-ben jár le. A tanács tizedik tagja, a jegybank elnöke, Marek Belka pedig júniusig marad hivatalában.

Az új monetáris tanács legfőbb érve a kamatok tartása mellett az előző testületével megegyező volt, vagyis az, hogy a jegybank monetáris eszközeit nem szabad feleslegesen elpazarolni, arra az esetre kell tartogatni, amikor valóban nagy szükség lesz rájuk.

Fokozódnak ugyanis bizonyos külső kockázatok - mondta Belka. Még egy nemzetközi krízishelyzet bekövetkezésének lehetőségét sem lehet teljesen kizárni. Ilyen helyzetben nem árt, ha van némi muníciónk - fogalmazott az elnök. Egy hirtelen gazdasági lassulás esetén jó, ha olyan olyan a kamat, amihez hozzá lehet nyúlni.

A tanács a mostani kamatdöntés indoklásában csökkentette inflációs várakozásait. A korábbi "elkövetkező hónapok" helyett az "elkövetkező negyedéveket" jelölte meg deflációs várakozásai időhorizontjaként.

Az EKB deflációellenes szándékkal hozott intézkedéseiről szólva azonban Belka annak a véleményének adott hangot, hogy a lengyel jegybanknak nem feltétlenül kell követnie azt. A negatív euróbetéti kamatok elől esetleg Lengyelországba menekülő tőkének akár destabilizáló hatása is lehet.

A lengyel jegybank elnöke a tájékoztatón tett "nem tudom kizárni egy kamatcsökkentés lehetőségét" kijelentésével nagy izgalmat okozott a hallgatóság körében, ezért a későbbiekben a kamatstabilitás fontosságát hangsúlyozva igyekezett az elhangzottak élét tompítani.

Szemben a nyugati országokkal, ahol kézenfekvőnek tűnik a kamatok csökkentése és az eszközvásárlások bővítése, Lengyelországnak nem kell aggódnia a deflációs jelek miatt, mivel a gazdasági növekedés gyorsul, a foglalkoztatási helyzet javul és az adósság is kezelhető szinten van. A fontosabb paraméterek ezen a téren az elmúlt egy vagy több hónapban semennyit sem változtak - fogalmazott a lengyel jegybank elnöke.