Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurózóna pénzügyminiszterei a görög választások éjszakáján tartott telefonos konferenciájuk után közölték, hogy a trojka - az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - képviselőinek delegációja azonnal kész Görögországba utazni, ahogy feláll az új kormány - írta a Guardian. Volna mit megtárgyalniuk: a mentőprogram ugyanis a hosszú politikai bizonytalanság alatt - az elmaradó adóbevételek és a vártnál nagyobb GDP-csökkenés miatt - kisiklott.

Mario Monti olasz kormányfő a rá jellemző fanyar humor jegyében újságíróknak azt mondta, hogy miközben Mexikóba repült a G20 csúcstalálkozójára, "igen magas szintű" videokonferencia-beszélgetést folytatott európai vezető kollégáival. Monti Európa jövője szempontjából nagy dolognak tartja a paktumpárti görög politikai erők választási győzelmét, ám az olasz lapok már óvatosabbak. A La Repubblica publicistája szerint a jó hír az, hogy ma nem süllyed el az euró, de továbbra is a következő hetek-hónapok kérdése, hogy ez nem következik-e be mégis.

Ne bízzuk el magunkat!

A választási eredmények közel vannak ahhoz, amit piacok vártak - vélik a Barclays Capital elemzői. Az Új Demokrácia győzelme piacbarát fejlemény, mivel az rövid távon csökkenti a görögök kilépésének esélyét az eurózónából. Emellett nagyobb sansza annak az is, hogy az új kormány dűlőre jut a trojkával - eurózónás tisztviselők és az IMF már a szavazás estéjén jelezték, hogy készek a segélyprogram némi módosítására, elsősorban az egyes elvárások határidejének kitolására. Összességében ugyanakkor arra számítunk, hogy a választási eredmények az euróra és a kockázatos devizákra, illetve eszközökre, korlátozottak lesznek.

Maradtak a kihívások

A görög gazdaság elé tornyosuló kihívások továbbra is hegy magasságúak, és az általános piaci benyomás az, hogy az igazság pillanata, a problémákkal való szembenézés még nem következett el - mondta Michael Hewson, a brit CMC Markets tanácsadó cég szakértője. A választásokból győztesen kikerült erők hosszabb távon az egész folyamat nagy vesztesei lehetnek, már amennyiben esetleg nekik kell levezényelniük Görögország kilépését az eurózónából.

Kérdés, meddig tart a jó hangulat

A közös európai deviza árfolyama hétfő reggelre a négy hete nem látott 1,27 dollár/eurós szintre emelkedett. Nem meglepő módon a dollár és a jen a feladott valamit korábbi nyereségéből. A tízéves spanyol kötvény hozama reggel négy bázisponttal, 6,88 százalékra mérséklődött, az olasz papíroké 5,9 százalékra csökkent - sorolja a számokat Michael Derks, az FxPro vezető stratégája. (Azóta visszakúsztak hét és hat százalék fölé.)

Kérdés azonban, hogy meddig tart a megkönnyebbülés. Görögország továbbra is a pénzügyi szakadék szélén áll, a kormánynak gyakorlatilag egy vasa sincs, a bankbetétek távoznak az országból és az adóelkerülés ragályos betegségként tombol. Emellett megalapozott kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy a görög politikusok képesek-e összehozni egy megfelelően működő kormányt, amely meg tud felelni a trojka elvárásainak.