Változatlan szinten, 5,25 százalékon tartotta az irányadó kamatot a román jegybank (BNR), a monetáris tanács nem változtatott a lejben 15 valutában 20 százalékos kötelező tartalékrátákon sem.

A jegybank figyelemmel kíséri a világgazdasági fejleményeket, szükség esetén minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy középtávon féken tartsa az árakat, és stabilizálja a gazdaságot - áll a monetáris tanács közleményében.

A BNR október eleje óta (amikor a lej euróhoz viszonyított árfolyama 4,6-os szint közelébe emelkedett) likviditási korlátozásokkal igyekszik tompítani az árfolyamkilengéseket, hiszen ezzel módszerrel azonnali árfolyam-stabilizáló hatást lehet elérni - jelentette ki nemrég Mugur Isarescu jegybankelnök. A heti repo ügyletek során közel két hónapja 4 milliárd lej (egy euró 4,42 lej) a felső küszöb, aminek következtében a kereskedelmi bankok valóságos licitharcot vívnak a szűkös forrásokért.

Hétfőn, az év első licitjén közel 25 milliárd lej értékben érkezett ajánlat, a jegybank azonban most is mindössze 4 milliárd lejt osztott szét 17 pénzintézet között.

A BNR 2011 novembere óta - a lassuló inflációra és a nemzeti valuta stabilitására hivatkozva - négy egymást követő vágással - történelmi mélypontra 5,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, a 2012 tavaszán kirobbant kormányválság majd az ezt követő belpolitikai csatározások miatt azonban kénytelen volt felhagyni kamatcsökkentő politikájával.

A likviditás korlátozása magasabb hozamokat eredményez az állampapírpiacon, de a kereskedelmi bankok is magasabb kamatta dolgoznak - vélik a pénzpiaci szakértők.

A pénzügyminisztérium 2012-ban a helyi piacon összesen 58,17 milliárd lej értékben adott el állampapírt, ami 13 százalékkal haladja meg az előző évben értékesített papírok értékét. A devizakötvények értékesítéséből összesen 4,7 milliárd euró folyt be az államkincstárba, 62 százalékkal több, mint 2011-ben.

A január 7.-ére meghirdetett aukción a kincstár 1,3 milliárd lej értékben tervez értékesíteni állapapírt 1 éves, illetve 18 hónapos lejárattal.