Nem változott az eurózóna üzleti befektetési indexe

A pénzügyi területen kívül működő vállalatok üzleti befektetési indexe az eurózónában az idei második negyedévben 21,6 százalékon állt, akárcsak az első negyedévben - közölte hétfőn az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala és az Európai Központi Bank (ECB).
MTI-Eco, 2014. október 27. hétfő, 18:06

A mind a 28 uniós tagállamot magába foglaló üzleti befektetési index 21,9 százalék volt a június végéig tartó három hónapban, ami szintén megegyezik az előző negyedévben mért értékkel.

Az üzleti nyereségi index stabilan 38,2 százalékon állt a 28 tagállamban ugyanebben az időszakban, azonban az eurózónában 38,4 százalék volt, ami 0,3 százalékkal kevesebb az első negyedévben mértnél.

A csökkenés oka az Eurostat szerint az, hogy a munkavállalói fizetések és szociális hozzájárulások - az adók hozzáadásával és a támogatások levonásával - gyorsabban nőttek mint a hozzáadott érték.

A nem pénzügyi vállalatok bruttó befektetési indexe megmutatja, hogyan aránylik az állóeszközök (épületek, gépek) felhalmozása a termelés során előállított hozzáadott értékhez.

Az üzleti nyereségi index azt mutatja meg, hogy a nem pénzügyi vállalatok bruttó működési eredménye hogyan aránylik a hozzáadott értékhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK