Nem változott az infláció az USA-ban

Nem változott, a januári 0,1 százalékos szinten maradt a havi szezonális hatásokkal kiigazított infláció az Egyesült Államokban, februárban.
MTI, 2014. március 18. kedd, 14:13
Fotó: Reuters

A 2014 februárjával zárult (nem kiigazított) éves infláció 1,1 százalék volt, kisebb, mint a januári 1,6 százalékos, és az elemzők által várt 1,2 százalékos februári adat.

Az amerikai munkaügyi minisztérium számításai szerint februárban havi szinten 0,4 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak (főleg a hús, a hal és a tojás ára), leginkább a gáz drágulása miatt 0,7 százalékkal a közműszolgáltatások és 0,2 százalékkal a szolgáltatások.

Februárban 0,5 százalékkal csökkentek az energiaárak (ebbe a kategóriába tartoznak az ásványi energiahordozók, valamint a különböző üzemanyagok is), 0,1 százalékkal a használt gépjárművek árai és 0,3 százalékkal a ruházati cikkek ára.

Elemzők szerint a havi inflációs adat nagyon alacsony, és az 1,1 százalékos éves infláció is jelentősen elmarad az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által kívánatosnak tartott 2 százaléktól.

HOZZÁSZÓLÁSOK