Nem változott az ukrán alapkamat

Nem változtatott az alapkamaton pénteki ülésén az ukrán központi bank, amely szerint az általa eddig vártnál nagyobb lehet az idén a gazdasági visszaesés.
MTI-Eco, 2015. június 26. péntek, 18:07
Fotó: Reuters

A jegybank azt közölte, hogy 30 százalékon tartotta az alapkamatot, miután némileg mérséklődött az inflációs nyomás. A fogyasztói árak emelkedése májusban 58,4 százalékra lassult az áprilisi 60,9 százalékról. Az ukrán központi bank idén eddig kétszer emelt kamatot, február elején az addigi 14 százalékról 19,5 százalékra, majd március elején a jelenleg is érvényes 30 százalékra.

Az ukrán központ bank ugyancsak pénteken az eddigi 7,5 százalékról 9,5 százalékra változtatta a gazdaság idei visszaesésére vonatkozó becslését, ami megfelel az IMF előrejelzésének.

A központi bank jövőre már 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, de ezt visszavetheti, ha fokozódik a feszültség a kormányerők és az ország keleti felének egy részét ellenőrző szeparatisták között.

Ukrajna gazdasága tavaly 6,8 százalékkal zsugorodott, de már 2013-ban is stagnált, 2012-ben pedig csak 0,2 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK