Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed egyhangú döntése értelmében az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávban maradt és ezzel december óta nem változott.

A döntés indoklásában a Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC (Federal Open Market Committee) megállapította, hogy lassult az új munkahelyek számának a növekedése, ugyanakkor összességében a gazdaság növekedésének az üteme gyorsul.

A Fed szerint pontosabb képet kell kapnia a gazdaság állapotáról azelőtt, hogy döntene a kamatemelésről. Mindazonáltal a Fed továbbra is két idei kamatemeléssel számol, és várakozása szerint a foglalkoztatás az év későbbi szakaszában ismét jelentősebben nő. A Fed jövőre három kamatemelést prognosztizál.

A Fed mérsékelten visszafogta az amerikai gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozását a márciusban becsült 2,2 százalékról 2 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 2 százalékra változtatta.

A kamatdöntés után az euró 1,1285 dollárra erősödött a korábbi 1,1242 dollárról. A New York-i tőzsdemutatók minimális emelkedéssel reagáltak a kamat szinten tartására.

Nincs kizárva a júliusi kamatemelés

Janet Yellen kifejtette, hogy az áprilisi és májusi munkaerő-piaci fejlemények bizonytalanságot okoztak azzal kapcsolatban, hogy elég stabil-e a gazdaság a kamatemeléshez.

"De júliusig nem kizárt" - mondta a monetáris restrikcióról Yellen.

A Fed elnöke az alacsony kamatról szólva megváltozott külső körülményekről beszélt, amelyek tartósan visszafogják a gazdaságot. Ilyen a termelékenység lassú javulása és a társadalom öregedése is; s ezért fel kell készülni a korábban megszokottnál alacsonyabb kamatlábakra. Yellen arra is kitért, hogy az infláció a következő 2-3 évben 2 százalékra emelkedhet.

Janet Yellen elmondta: a mostani döntésben, a kamatok változatlanul hagyásában szerepe volt annak, hogy az Egyesült Királyságban jövő csütörtökön népszavazást tartanak az ország uniós tagságáról, és azt is világossá tette, hogy a referendum kimenetele is hatással lesz a jövőbeni döntésekre.