Nem változtatott a BoE

Változatlanul hagyta alapkamatát és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét idei utolsó kamatdöntő ülésén a Bank of England (BoE). Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit jegybank az amerikai Federal Reserve szigorítási ciklusa ellenére akár még három évig is a jelenlegi szinten tarthatja irányadó kamatát.
MTI, 2016. december 15. csütörtök, 14:57
Fotó: Reuters

A Bank of England monetáris tanácsa csütörtökön bejelentett döntésével az augusztusban kialakult monetáris alapállást erősítette meg. Az augusztusi kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.

A jegybank abban a hónapban a kamatcsökkentés mellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre. A mostani kamatdöntő ülésen a monetáris testület e kiterjesztett eszközvásárlási program folytatásáról is döntött.

A tanács a kamatdöntéshez fűzött csütörtöki elemzésében kiemelte azt a várakozását, hogy a tizenkét havi nagy-britanniai infláció hat hónapon belül eléri a brit kormány által a Bank of England számára előírt 2 százalékos célszintet. Novemberben 1,2 százalékos, októberben 0,9 százalékos, szeptemberben 1 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában, de az év korábbi szakaszában zéró közelében, illetve negatív tartományban is járt a tizenkét havi fogyasztói árindex.

A monetáris tanács csütörtöki elemzése szerint a font kereskedelmi súlyozású árfolyama a múlt havi kamatdöntő ülés óta 6 százalékkal erősödött, a nyersolaj dollárban számolt világpiaci ára ugyanebben az időben 14 százalékkal emelkedett. Minden tényezőt egybevetve a brit jegybank azzal számol, hogy a brit inflációs pálya a novemberi inflációs jelentésben foglalt előrejelzésnél kissé enyhébb ívben emelkedik a továbbiakban, de továbbra is valószínű, hogy 2017-ben és 2018-ban túllépi a 2 százalékos célt.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint azonban a Bank of England a belátható előrejelzési távlatban ennek ellenére sem emeli alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK