Nem változtatott a kamaton az ECB

Nem vártak változtatást az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájában a szakértők az európai jegybank döntéshozóinak mai kamatdöntő ülése előtt, és teljesült a várakozásuk.
Komócsin Sándor, 2017. március 9. csütörtök, 13:59
Fotó: Reuters

Az Európai Központi Bank monetáris tanácsa nem emelte a bank alapkamatát a korábbi nulláról és továbbra is mínusz 0,4 százalékos negatív kamattal terheli a kereskedelmi bankok nála elhelyezett betéteit (azaz a betéteseknek kell fizetniük). A döntés nem ellenkezik az elemzői várakozásokkal. Még a kötvényvásárlási programon sem változtattak, annak ellenére, hogy a héják indokoltnak látnának némi szigorítást. Az európai jegybank közleménye szerint még jó ideig kitarthatnak az enyhe monetáris politika mellett.

A lazaság fenntartása mellett szólhatott az Eurostat friss felmérése, amely szerint a görögök több mint háromnegyedének kisebb vagy nagyobb fizetési gondjai vannak a hó végén. A magyarok az európai átlag felett szerepelnek ezen a listán: több mint 45 százalékuk küszködik ilyen gondokkal. Az uniós átlag kicsit több mint 25 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK