Nem változtatott irányadó kamatain a svájci jegybank

Nem nyúlt irányadó kamataihoz a svájci jegybank csütörtökön, hogy elegendő mozgásteret hagyjon magának arra az esetre, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (Brexit) a jövő heti népszavazás következményeként.
MTI, 2016. június 16. csütörtök, 10:41
Fotó: Reuters

A piaci várakozásoknak megfelelően, a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén nem változtatott a 3 hónapos Libor referenciakamat célsávján, amely így mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 százalék között maradt. A látra szóló betétek kamata továbbra is mínusz 0,75 százalék lesz. A piacok alig reagáltak a várakozásokkal összhangban álló döntés bejelentése után.

Az SNB a negatív kamatok és devizapiaci intervenciók keverékének alkalmazásával próbálja elérni az általa jelentősen túlértékeltnek minősített svájci frank gyengítését, hogy így enyhítse a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú exportorientált vállalatokra nehezedő nyomást.

A bizonytalan időkben biztos menedéknek számító svájci frank árfolyamát felfelé hajtották a Brexit lehetősége miatti aggodalmak, a frank kedden idei csúcsára erősödött az euróhoz képest.

Thomas Jordan, az SNB elnöke arra figyelmeztetett, hogy a brit referendum a bizonytalanság és a piaci kilengések fokozódásához vezethet. Jelezte, hogy a svájci jegybank nagy figyelemmel fogja követni a brit népszavazás eredményét, és szükség esetén meghozza a megfelelő döntéseket.

A svájci kormány a csütörtök reggel kiadott szokásos negyedéves gazdasági előrejelzésében ugyancsak figyelmeztetett, hogy a Brexit kockázatot jelent a svájci gazdaságra. Mindazonáltal nem változtatott márciusi prognózisán, miszerint a svájci gazdaság idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal növekedhet. Kissé javított viszont inflációs előrejelzésén: az idei évre 0,6 százalék helyett már csak 0,4 százalékos deflációt vár, jövőre pedig 0,2 százalék helyett 0,3 százalékos áremelkedésre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK