Nem várt helyről kapott dicséretet az Orbán-kormány

Miközben a magyar kormány miniszterei és szóvivője hízelegnek brit kollégáiknak, illetve a londoni vezetésnek, Budapest a brexit ügyében Magyarország nemzeti érdekeit tartja szem előtt, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy igazodik az EU politikájához. Persze nem az utóbbi hangsúlyozzák.
Komócsin Sándor, 2018. március 9. péntek, 11:37
Fotó: Shutterstock

Therea May brit miniszterelnök kormányának tagjai cikk-cakkban utaznak Európában, hogy előkészítsék országuk brexit utáni új, kétoldalú kapcsolatait az uniós tagországokkal - írja a Financial Times (FT) internetes portálján Tony Barber, a sajtóorgánum európai ügyekkel foglalkozó szakírója. Egyetlen ország sem lehet olyan kicsi és egyetlen kormány sem folytathat olyan vitatott politikát, hogy elkerülje London baráti ölelését.

Ez arról jutott eszébe a publicistának, hogy Magyarország mindkét megjegyzésre jó példát ad. Az Orbán Viktor vezette kormányt tűz alá vették egyes uniós országok és az EU brüsszeli vezetősége, mivel úgy látják, hogy aláássa a jog uralmát, oligarchákat nevel, uram-bátyám viszonyokat épít ki, miközben Orbán Viktor miniszterelnök az élharcosa az általa illiberális demokráciának nevezett rendszernek.

Tudják, de nem látják

A May-kormány természetesen tisztában van mindezzel, ám a brit-magyar viszonyokat illetően a védelmi, biztonsági és kereskedelmi kapcsolatoknak ad prioritást. A brexit közeledtével a külpolitikai érdek azt diktálja, hogy London hallgasson arról, mit gondol Magyarország belpolitikai viszonyairól - véli az FT cikkírója.

Greg Hands kereskedelempolitikáért felelős tárca nélküli miniszter a múlt hónapban látogatott Magyarországra. Láthatta, hogy a brit nagykövetség nemrégiben költözött új épültbe, amely elég nagy a 30 százalékkal növekvő személyzet elhelyezéséhez. Vizitjén kijelentette, hogy Magyarország a kereskedelemről vallott közös értékek, a tudományos, innovációs és védelmi együttműködés alapján közeli barátja az Egyesült Királyságnak.

Boris Johnson külügyminiszter (képünkön) szintén Budapesten járt - egy fotó tanúsága szerint együtt kocogott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Később azt twittelte, hogy hálás volt a meleg fogadtatásért és a pozitív beszélgetésekért fontos külpolitikai kérdésekről.

Pikírt megjegyzés

Erre az üzenetre adott pikírt választ Peter Millar brit könyvszerző, újságíró, aki jól ismeri Kelet-Közép-Európát. Nem lep meg, hogy ön közös értékeket talált egy olyan kormánnyal, amely a legnagyobb veszélyt jelenti az EU-ban a szabadságra és a szólásszabadságra - idézi a twitterbejegyzést az FT újságírója.

A szárnyaló jó viszonyt aligha indokolják a két ország kereskedelmi kapcsolatai. A londoni statisztikai hivatal adatai szerint Magyarország a 33. legnagyobb import-, illetve a 44. legnagyobb exportpartnere Nagy-Britanniának. NATO-partnerek és mindkét országot aggasztja az illegális bevándorlás, illetve e terrorizmus. A legérzékenyebb kérdés az Egyesült Királyságban dolgozó becslések szerint 100 ezer magyar vendégmunkás ügye.

Miközben a Kelet-Közép-Európából százezerszám érkező bevándorló elutasítása kulcsszerepet játszott abban, hogy a britek többsége a brexitre szavazott a 2016. júniusi népszavazáson, az Orbán-kormány elvárja, hogy a függetlenné váló ország biztosítsa állampolgárainak Nagy-Britanniában megszerzett jogaikat. Johnson ez ügyben igyekezett megnyugtatni magyar tárgyalópartnereit.

Sokk volt

A referendum eredménye sokkhatással járt Magyarországon. Szijjártó szerint az Orbán-kormány számított arra, hogy az Egyesült Királyság támogatja, amikor a nemzeti szuverenitás védelmében csatázik az EU-s tárgyalóasztaloknál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a napokban Londonban azt mondta, hogy - szemben egyes EU-tagállamokkal - Budapest nem hibáztatja a May-kormányt azért, hogy mazsolázni akar az unió kínálta lehetőségekből az új EU-brit viszonyok kialakítása során. Ugyanakkor kellően óvatos volt ahhoz, hogy megjegyezze: túl korai lenne London és Budapest önálló együttműködéséről beszélni. Az EU 27 államának, köztük Magyarországnak először a közös EU-brit kapcsolatok alapjairól kell megállapodniuk.

Más szóval a May-kormány magyar barátai hízelegnek a brit miniszterek, de körmönfontan védik saját nemzeti érdekeiket - értékeli a helyzetet Tony Barber. Lord Palmerston, Johnson egyik híres elődje, aki a 19. század közepén, az egymással acsarkodó európai nemzetek korában az európai egyensúly gondolatát képviselte, büszke lenne a mai magyar kormány politikusaira.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK