Therea May brit miniszterelnök kormányának tagjai cikk-cakkban utaznak Európában, hogy előkészítsék országuk brexit utáni új, kétoldalú kapcsolatait az uniós tagországokkal - írja a Financial Times (FT) internetes portálján Tony Barber, a sajtóorgánum európai ügyekkel foglalkozó szakírója. Egyetlen ország sem lehet olyan kicsi és egyetlen kormány sem folytathat olyan vitatott politikát, hogy elkerülje London baráti ölelését.

Ez arról jutott eszébe a publicistának, hogy Magyarország mindkét megjegyzésre jó példát ad. Az Orbán Viktor vezette kormányt tűz alá vették egyes uniós országok és az EU brüsszeli vezetősége, mivel úgy látják, hogy aláássa a jog uralmát, oligarchákat nevel, uram-bátyám viszonyokat épít ki, miközben Orbán Viktor miniszterelnök az élharcosa az általa illiberális demokráciának nevezett rendszernek.

Tudják, de nem látják

A May-kormány természetesen tisztában van mindezzel, ám a brit-magyar viszonyokat illetően a védelmi, biztonsági és kereskedelmi kapcsolatoknak ad prioritást. A brexit közeledtével a külpolitikai érdek azt diktálja, hogy London hallgasson arról, mit gondol Magyarország belpolitikai viszonyairól - véli az FT cikkírója.

Greg Hands kereskedelempolitikáért felelős tárca nélküli miniszter a múlt hónapban látogatott Magyarországra. Láthatta, hogy a brit nagykövetség nemrégiben költözött új épültbe, amely elég nagy a 30 százalékkal növekvő személyzet elhelyezéséhez. Vizitjén kijelentette, hogy Magyarország a kereskedelemről vallott közös értékek, a tudományos, innovációs és védelmi együttműködés alapján közeli barátja az Egyesült Királyságnak.

Boris Johnson külügyminiszter (képünkön) szintén Budapesten járt - egy fotó tanúsága szerint együtt kocogott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Később azt twittelte, hogy hálás volt a meleg fogadtatásért és a pozitív beszélgetésekért fontos külpolitikai kérdésekről.

Pikírt megjegyzés

Erre az üzenetre adott pikírt választ Peter Millar brit könyvszerző, újságíró, aki jól ismeri Kelet-Közép-Európát. Nem lep meg, hogy ön közös értékeket talált egy olyan kormánnyal, amely a legnagyobb veszélyt jelenti az EU-ban a szabadságra és a szólásszabadságra - idézi a twitterbejegyzést az FT újságírója.

A szárnyaló jó viszonyt aligha indokolják a két ország kereskedelmi kapcsolatai. A londoni statisztikai hivatal adatai szerint Magyarország a 33. legnagyobb import-, illetve a 44. legnagyobb exportpartnere Nagy-Britanniának. NATO-partnerek és mindkét országot aggasztja az illegális bevándorlás, illetve e terrorizmus. A legérzékenyebb kérdés az Egyesült Királyságban dolgozó becslések szerint 100 ezer magyar vendégmunkás ügye.

Miközben a Kelet-Közép-Európából százezerszám érkező bevándorló elutasítása kulcsszerepet játszott abban, hogy a britek többsége a brexitre szavazott a 2016. júniusi népszavazáson, az Orbán-kormány elvárja, hogy a függetlenné váló ország biztosítsa állampolgárainak Nagy-Britanniában megszerzett jogaikat. Johnson ez ügyben igyekezett megnyugtatni magyar tárgyalópartnereit.

Sokk volt

A referendum eredménye sokkhatással járt Magyarországon. Szijjártó szerint az Orbán-kormány számított arra, hogy az Egyesült Királyság támogatja, amikor a nemzeti szuverenitás védelmében csatázik az EU-s tárgyalóasztaloknál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a napokban Londonban azt mondta, hogy - szemben egyes EU-tagállamokkal - Budapest nem hibáztatja a May-kormányt azért, hogy mazsolázni akar az unió kínálta lehetőségekből az új EU-brit viszonyok kialakítása során. Ugyanakkor kellően óvatos volt ahhoz, hogy megjegyezze: túl korai lenne London és Budapest önálló együttműködéséről beszélni. Az EU 27 államának, köztük Magyarországnak először a közös EU-brit kapcsolatok alapjairól kell megállapodniuk.

Más szóval a May-kormány magyar barátai hízelegnek a brit miniszterek, de körmönfontan védik saját nemzeti érdekeiket - értékeli a helyzetet Tony Barber. Lord Palmerston, Johnson egyik híres elődje, aki a 19. század közepén, az egymással acsarkodó európai nemzetek korában az európai egyensúly gondolatát képviselte, büszke lenne a mai magyar kormány politikusaira.

A fotó forrása: Shutterstock