Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénzügyi világválság, az eurózóna adósságválsága, a kelet-európai térség bizonytalanságai, vitatott felvásárlások - nem éppen békés mederben folydogált az élete az elmúlt két évtizedben Andreas Treichlnek, az Erste Group vezérigazgatójának, aki 21 éve áll a pénzintézet élén. A bankárnak valahogy sikerült átvezetni vállalatát a viharos vizeken - összegzi a menedzserrel készült beszélgetése lényegét a Financial Times (FT).

Treich mögött nem akármilyen teljesítmény áll: az Erste Group az irányításával Kelet-Közép-Európa legnagyobb EU-s pénzintézetévé vált és ő a leghosszabban szolgáló bankvezér Európában, sőt valószínűleg az egész világon. A titka: intelligencia, empátia és kemény munka. Treichl úgy látja, ezek az erények normálisak azon a szinten, ahol ő dolgozik.

A jó vezetőt rendkívüli módon érdekeli, ami körülötte történik. Ez szerencsés esetben együtt jár azzal, hogy jól felismeri azokat az erőket, amelyek a gazdaságot és a pénzügyi világot formálják. Emellett, úgy tűnik, nem árt egy kis vagányság: a 66 éves Treichl egy 25 éves Harley-Davidsonon motorozik.

Kirúghatták volna többször

Visszatekintve úgy lája, mivel nagy változásokat akart, volt néhány olyan nagy tévedése, amelyek miatt többször útilapút köthettek volna a talpa alá. Talán a legnagyobb hibát azzal követte el, hogy nem ismerte fel elég korán az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlását, ami kirobbantotta az egész világot kiütő pénzügyi válságot. Az Erste 700 millió euró nettó veszteséget jelentett 2011-ben, majd ennek dupláját 2014-ben.

A bank hitelállományának minősége súlyosan megromlott, miután a kelet- és közép-európai országok a krízis legnagyobb áldozatai közé kerültek. Az osztrák kormány 2,7 milliárd euróért vásárolt részesedést a pénzintézetben bankmentő csomagja részeként.

Treichl szerint nem találhattak volna akkor más befektetőt. A mélypontot ugyanakkor 2009 februárjában élték át, amikor az Erste részvényárfolyama 6,50 euróra esett. A bankár azért őrizhette meg a posztját, mert ő volt a bank expanziós stratégiájának atyja és az Erste nem zuhant akkorát, mint más pénzintézetek.

Devizahitel-válság

Részben a terjeszkedés finanszírozása érdekében vitték az Erstét a tőzsdére és vállalták be a kisebbségi tulajdonlást. - Ez majdnem rövid úton a vezérigazgatói székembe került - mondta Treichl. A válság idején a lakossági és kereskedelmi banki tevékenységre koncentráltak a régióban. S bár ezt a tevékenységet tekintették küldetésüknek, nagyot rontott a bank imázsán a devizahitel-válság.

- Mindenki tudta, hogy ez hülyeség, belülről nézve, biztosan mondhatjuk, hogy rossz volt - mondja Treichl a svájcifrank-alapú hitelekről. Azzal védi a mundér becsületét, hogy az ügyfeleik keresték ezt a terméket és rövid távon jól jártak vele. Ahol az Erste nem kínált devizahiteleket, így Romániában, ott csökkent a piaci részesedése.

A magyar üzlet

A bankár mondott néhány szót arról az alkuról, amelyet a csoport magyarországi bankja kötött a budapesti kormánnyal. A háromoldalú üzletben az Erste, az EBRD és a magyar állam megállapodott abban, hogy az utóbbi 15 százalékos részesedést kap a bankban, amely kiemelten kezeli a kkv-k, a közszféra és az energetikai ágazat hitelezését. Cserébe a kormány a bankadó fokozatos csökkentését vállalta.

- Okosan kihasználta gyenge helyzetünket és jó nagy költséget rakott a nyakunkba - mondta Treichl Orbán Viktor magyar miniszterelnök akkori politikájáról. Mindent egybevetve magyarországi gondjai 2011 óta több mint 500 millió eurójába kerültek a pénzintézetnek.

Ugyanakkor - szemben például osztrák társukkal, a Raiffeisennel - elkerülték a keleti terjeszkedés legnagyobb csapdáját: nem léptek be az orosz piacra. Ezzel megúszták a Nyugat és Oroszország megromló viszonyából eredő súlyos károkat. Treichl elégedett azzal, hogy a központtól kelet felé legtávolabb eső vállalkozásuk székhelye Bukarestben van.

A közeljövő

Az elmúlt években a bankvezérnek volt néhány csörtéje különböző európai politikusokkal, akik szerinte inkorrekt módon kezelik a pénzintézeti szektort. - Ez nem mindig vált hasznomra, újabb okot adhatott volna arra, hogy kirúgjanak - ismeri el. - Túl hangosan vertem az asztal, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy az osztrák kormány könnyen bevezethetett egy új bankadót.

Treichl szerződése 2020-ig szól. Az Ersténél dolgoznak az utódlásának tervén - a bankár egyetért azzal, hogy erre szükség van egy bank jó irányításához. Fő feladata a hátra lévő időben a pénzintézet felkészítése a digitális kor kibontakozására. Az Erste sajátossága e téren, hogy szemben más bankokkal nyílt technológiai platformot fejlesztett abban a reményben, hogy más szervezetek is csatlakoznak hozzá.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu