Nem várt helyről kapott pofont Putyin

A baloldal választási bukása Venezuelában, Moszkva legfőbb latin-amerikai szövetségesében váratlan és súlyos csapást jelent nemcsak az orosz politikára, de a gazdasági és katonai érdekeire is.
Barabás T. János, 2015. december 12. szombat, 11:33
Fotó: Reuters

A Chavez-féle nacionalista szocialisták venezuelai bukása közel két évtizedes uralmuk után komoly gondokat okoz Moszkvának. Bár Nicolas Mandura szocialista államfő egy ideig hátráltatni tudja a várható fordulatot, megakadályozni nem lesz képes.

Márpedig Venezuela jelenleg az áruforgalmat tekintve Oroszország második legnagyobb latin-amerikai kereskedelmi partnere Brazília után, és meghatározó a két ország együttműködése az olaj- és a hadiiparban. Jelenleg a két ország között több mint 250 kétoldalú megállapodás van érvényben a telesurtv.net szerint.

Az orosz állami Rosznyefty vállalat öt venezuelai olajtermelő projektben vesz részt (Carabobo-2, Junin-6, PetroMonagas, Boqueron és Petroperija). Emellett idén májusban Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatójának caracasi látogatásán szerződést kötöttek az Orinoco-völgy olajmezőinek közös kiaknázására, amelyeket sokan a világon a legnagyobbak közé sorolnak. A megállapodás értelmében az oroszok 14 milliárd dollárt fektettek volna a venezuelai projektekbe, és néhány év alatt a kétszeresére emelték volna az ország olajtermelését.

Alig néhány nappal a szerződés után az oroszok kilátásba helyezték, hogy 5 milliárd dolláros hitelt nyújtanak venezuelai partnerüknek, amelynek sürgős tőkeemelésre van szüksége termelése tervezett (évek óta csökkenő) növeléséhez - írta a Reuters.

Nagyon sok olaj van még
A becslések szerint Venezuela ül az egész világ legnagyobb olajkincsén, tartalékát Szaúd-Arábiáénál is nagyobbra, 298 milliárd hordóra becsülik.

A másik nagy terület a hadiipar - tavaly ide irányult az orosz fegyverexport 6 százaléka, vagyis a legtöbb Latin-Amerikában és az 5. a világon. A venezuelai hadsereg gyakorlatilag teljes fegyverzete és felszerelése Oroszországból származik - Chavez egyértelműen politikai döntéseinek köszönhetően. Innen jönnek többek között a T-72-es nehézpáncélosok, a BTR-80A páncélozott csapatszállítók, a Grad rakéta-sorozatvetők. A TASZSZ jelentése szerint 2013 közepéig a felek 11 milliárd dollár értékű fegyverek szállításáról állapodtak meg. Szeptemberben kezdtek tárgyalásokat 12 újabb Szuhoj Sz-30-as vadászgép vásárlásáról. Jövőre kezdi meg a termelést a Kalasnyikov-konszern két gyára az országban, amelyek a hagyományos gépkarabélyok mellett lőszert állítanak elő - tudatta a Szputnyik hírügynökség.

A választásokon győztes ellenzék egyelőre nem látszik veszélyeztetni az orosz katonai szállításokat, de máris megkérdőjelezi a két ország közti gazdasági viszonyokat. Ennek alapján módosíthatja a költségvetést és parlamenti vizsgálatot indíthat kormánytisztviselők ellen. A szakértők úgy vélik, hogy az egyik első célpont a Rosznyefttyel kötött megállapodás lesz, amit az ellenzék szerint az oroszok "rákényszerítettek" a PDVSA venezuelai állami olajvállalatra. Az első nyilatkozatok szerint valószínűleg a hadserege sem ússza meg - az ellenzék szerint mivel katonailag senki sem fenyegeti Venezuelát, csökkenteni lehetne a katonai kiadásokat és javítani a viszonyt az Egyesült Államokkal.

Caracas fontos szerepet játszott a nemzetközi olajárcsatákban is Moszkva szövetségeseként. A bukott kormány olajminisztere, Eulogio Del Pino nemrégiben még úgy nyilatkozott, hogy az OPEC-nek kötelessége volna fellépni az olajárak stabilizálása érdekében, különben az akár hordónként 30 dollár alá is zuhanhat, holott az "egyensúlyi ár" 88 dollár volna. Emiatt a kőolaj-exportáló országok nem engedhetik meg, hogy továbbra is a piacok diktálják az árat. Venezuela ehhez igyekezett elnyerni a nem-OPEC tag Oroszországnak a szervezeten kívüli olajtermelők körében a támogatását, azonban Moszkva nem értett egyet a termelés csökkentésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.12.12 23:41

@isabella:
A tudományos szocializmus, amit most mantrázol. A baj, hogy ez sehol sem működik.
Legjobban a börtönhöz hasonlítanám:
Ott sem hal éhen senki. Van fedél a fejed felett, ha megérdemled, ha nem.

Ezzel szemben.
A kiugró teljesítményeket elnyomták. Mindenki középszer alatt élt, hiszen a megtermelt javakat ugyanúgy aránytalanul osztották el, csak másképpen. A teljes foglalkoztatás ennek része volt, hiszen a sokszor haszontalan és rossz minőségű terméket gyártó cégek kapuin belül ugyanúgy ott volt a munkanélküliség, mint most.

Ha ezt élteted, akkor álomvilágban élsz. Az meg a racionalitás teljes hiányára utal, hogy nem észleled, ezek a rendszerek mind megbuktak. Miért? Nem bírták a versenyt. kivéve, ha teljesen bezárkóztak, ami egyre kevésbé lehetséges, vagy csak úgy mint Észak-Korea.
A szocializmusnak ez a fajtája megbukott, sikertelen kísérlet volt. Sajnos mi rajtunk magyarokon is.

A kapitalista berendezkedés sem tökéletes, de sokkal több lehetőséget ad a tehetségesek előbbre jutására, rugalmasabban alkalmazza a tudást. A gazdaságba hamarabb átmegy a technológiai újítás. Ez pedig a verseny. Láthatóan verseny nélkül nincs fejlődés. Sem a gazdaságban, sem az államformákban, de még az evolúcióban sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.12 19:58

@isabella: Hát igen, ebben igaza van. Az EU csak nyomort, munkanélküliséget és éhezést hozott. Meg buzifelvonulásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.12.12 19:46

Ja, és a legfontosabbat elfelejtettem, nem voltak gazdagok és nyomorultak, szegények!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.12.12 19:41

De amíg el nem felejtjük, a "tetves komcsik uralkodása" alatt, minden állami tulajdonban volt, vagyis minden a népé volt. Teljes foglalkoztatottság volt, mindenkinek volt nyugdíja, és senkit sem hagytak éhen halni. És nem arról voltak híresek, hogy embereket és beteg családokat tettek ki az utcára, hanem ha mást nem is, de legalább egy szükséglakást adtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.12.12 19:14

@Rosszkutya: Nézze meg azokat az országokat, ahol nem voltak a "tetves komcsik", hány szó szerint tetves és analfabéta ember van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html