Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hónaphoz viszonyítva az eruóövezet 19 tagállamában 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, az Európai Unió 28 tagállamában pedig nem változott - írja az MTI.

Az előző hónapban, júliusban 0,3 százalékkal csökkent euróövezet kiskereskedelmi forgalma. Piaci elemzők 0,3 százalékos növekedést vártak augusztusra.

Az augusztusi 0,5 százalékos visszaesés 2016 márciusa óta a legnagyobb havi csökkenés volt az euróövezet kiskereskedelmi forgalmában. A 2016. augusztusival összevetve, az idén augusztusban az euróövezetben 1,2 százalékkal, az Európai Unióban 2,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumenének a legnagyobb, 1,3 százalékos csökkenését Portugáliában regisztrálták. Ausztriában 1 százalékkal, Belgiumban pedig 0,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A legnagyobb havi növekedést, 2,3 százalékot Romániában regisztrálták augusztusban. Az Egyesült Királyságban 1,9 százalékkal, Máltán 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Magyarországon 0,6 százalékkal nőtt augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a júliusihoz képest.

Éves összevetésben is Románia érte el a legnagyobb forgalomnövekedést, 15,8 százalékot. Szlovéniában 7,5 százalékkal, Máltán 6,9 százalékkal, Szlovákiában 6,8 százalékkal, Lengyelországban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországon éves összevetésben 4,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban.

Luxemburgban 25,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, Belgiumban pedig 2,4 százalékkal.