Az év első felében a szövetségi költségvetés - a tartományok, az önkormányzatok és a társadalombiztosítás együttesen, az előzetes adatok szerint - kiadásainál 8,3 milliárd euróval nagyobb bevételre tett szert, ami GDP-arányosan 0,6 százalék többletnek felel meg.

Az államháztartási többlet a társadalombiztosítás 11,6 milliárd eurós bevételi többletének köszönhető, ami ellentételezte a szövetségi költségvetésben, a tartományoknál és az önkormányzatoknál keletkezett 3,3 milliárd eurós hiányt.

A változatlanul kedvező konjunktúra az idei első félévben 2,9 százalékkal növelte az államháztartás bevételeit a 2011-es első félévihez képest. A növekedés üteme azonban elmarad az egy évvel korábbi 7,3 százaléktól. A kiadások az idei első félévben 0,8 százalékkal nőttek a tavalyi első félévihez képest, 579,7 milliárd euróra.

Meglepetést okozott

Az állam legnagyobb bevételi forrása az adó, ami 308,7 milliárd eurót terelt az államkasszába, több mint felét az 588,0 milliárd euró összes bevételnek. Az adóbevételek 3,8 százalékkal nőttek az idei első félévben a tavalyi első félévihez képest, ám ez eltörpül a tavalyi 9,6 százalékos növekedés mellett.

A foglalkoztatási helyzet javulása a személyi jövedelemadó bevételek és a társadalombiztosítási járulék befizetések növekedését vonta maga után. Az első félévben a személyi jövedelemadó bevétel az előző évihez képest 6,3 százalékkal 109,1 milliárd euróra, a társadalombiztosítási járulék bevétel pedig 2,8 százalékkal 217,9 milliárd euróra emelkedett.

A többlet meglepetésszerűen jött létre. A 2011-es évet egy százalék GDP-arányos hiánnyal zárta a német államháztartás és az idei első negyedévben is hiány mutatkozott még, 33 milliárd euró. A szövetségi pénzügyminisztérium az idei évre 0,5 százalék GDP-arányos hiányt tervez.