Nem veszik a kínaik a svájci órákat - Csökkent az export

Csökkent Svájc exportja szeptemberben, mivel az erős frank továbbra is visszafogja az európai keresletet, miközben a lassuló kínai gazdaságnövekedés miatt mérséklődik az ázsiai ország kereslete a svájci termékek, különösen az órák iránt.
MTI-Eco, 2015. október 20. kedd, 10:06
Fotó: Reuters

A vámhivatal kedden ismertetett adatai szerint az export infláció mértékével kiigazított értéke 2,9 százalékkal 16,95 milliárd frankra esett, nominális pedig 3,8 százalékkal csökkent éves szinten.Az import értéke 13,9 milliárd frank volt, ami reálértéken 1,5 százalékos, nominális értéken pedig 8,5 százalékos csökkenést jelent.

A szeptemberi kereskedelmi mérleg többlete 3,05 milliárd frankra emelkedett az augusztusi 2,86 milliárd frankról. Szeptemberben a legnagyobb mértékben az óraexport esett vissza. Svájc e termékből 1,81 milliárd frank értékben exportált, ami nominálisan 7,9 százalékos csökkenés tavaly szeptemberrel összevetve.

A svájci jegybank (SNB) január közepén váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, amivel hatalmas felzúdulást váltott ki a svájci ipari vállalatok körében, s a közgazdászok erre hivatkozva rontották az exportvezérelt svájci gazdaságra vonatkozó előrejelzéseiket.

A svájci frank árfolyamának erősödéséből adódó sokkhatás azonban kisebb volt a vártnál, de egyes szektorokat erősebben sújtott .

HOZZÁSZÓLÁSOK