Nem vicc: fekáliából is épülhet a jövő

Emberi fekáliát metángázzá alakító háztartási gépet készített egy indiai cég.
NAPI Online, 2008. február 27. szerda, 12:01
Fotó:

Az indiai Sintex Industries textil- és műanyagipari vállalat olyan biogáz-előállító berendezést készített, amelynek kisebb példányai családi házakat, nagyobbak egész falvakat vagy intézményeket láthatnak el energiával, kiváltva a kőolajalapú energiatermelést. A szerkezetbe emberi fekáliát, konyhai szemetet és tehéntrágyát kell tölteni, amelyet baktériumok bontanak fel egy mezőgazdasági trágyaként felhasználható sárszerű anyagra, illetve metángázra. Ez utóbbi elégetve vagy áramot termelő üzemanyagcellában felhasználva komoly energiaforrás lehet.

A rendszer egy köbméteres változata képes ellátni elég energiával egy négytagú családot, beleértve annak melegvíz- és főzési igényeit. Ára 425 dollár, ami ugyan sok a szegény indiai családoknak, de egyrészt a sajátos háztartási gép megvásárlása két év alatt megtérül, másrészt a kormány jelezte, hogy támogatja az ilyen rendszerek fejlesztését. A Sintex ambíciója az, hogy egész iparág alakuljon ki az energiatermelést és az ázsiai ország rémes közegészségügyi helyzetét is javító berendezések gyártására.

Az indiai kormány tervei szerint 2012-re 12 millió kisebb, és 3,9 millió - falvak kiszolgálására képes - nagyobb rendszert telepítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK