Nem volt ilyen 43 éve az USA-ban

A szakértők által várt növekedés helyett 43 éves mélypontra csökkent a múlt héten az Egyesült Államokban az első alkalommal benyújtott munkanélkülisegély-kérelmek száma.
MTI-Eco, 2016. október 6. csütörtök, 15:27
Fotó: Stocksnap

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az október 1-jéig tartó egy hétben 249 ezer új kérelmet nyújtottak be, 43 éve, 1973 novembere óta a legkevesebbet. Ez 5 ezerrel elmarad az egy héttel korábbitól. A piac arra számított, hogy az új munkanélkülisegély-kérelmek száma 257 ezerre emelkedik.

A trendet jobban jelző, négyhetes mozgóátlag 2 ezer 500-zal, 253 ezer 500-ra csökkent. Ez szintén nagyjából 43 éves mélypont, utoljára ilyen alacsonyan 1973 decemberében állt a mutató.

Jelenleg 4,9 százalék a munkanélküliség országos átlaga az Egyesült Államokban. Sok cégnél már munkaerőhiányra panaszkodnak. A szeptemberi amerikai foglalkoztatási és munkanélküliségi adatot pénteken ismertetik. Szakértők azzal számolnak, hogy a múlt hónapban maradt a 4,9 százalékos munkanélküliségi ráta.

A tapasztalat szerint egészségesen működik az amerikai gazdaság, ha egy héten nagyjából 300 ezer alatti az újonnan benyújtott munkanélkülisegély-kérelmek száma. Az Egyesült Államokban immár 83. hete ez a helyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK