Nemcsak hazánkban szalad a hiány

A német deficit 4,5 százalék lehet idén, a Fitch szerint az ország vezetheti az eurózóna idei 1,8 százalékos gazdasági növekedését.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 13:15
Fotó:

A német költségvetés deficitje az idén a GDP 4,5 százalékára rúghat - vélekedett Axel Weber. A Bundesbank elnöke szerint az inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, a gazdaság talpra állása folytatódik. A német pénzügyminiszter-helyettes szerint idén az államháztartás hiánya 4-4,5 százalék között alakulhat. Jörg Asmussen úgy véli, a pénzpiacok helyzete továbbra is válságos, miután több eurózónás tagország esetében felmerült az államcsőd veszélye, s a CDS-felárak az egekbe szöktek. Ez a folyamat a politikus szerint a talpra álló pénzügyi piacokat helyzetét újra instabillá változtatta.

Közben a Fitch Ratings megemelte Európa idei növekedési kilátásait, az amerikai gazdaságra vonatkozó prognózisát azonban negatív irányba változtatta. Az európai GDP a hitelminősítő szerint 1,8 százalékkal emelkedhet idén az eurózónában, az emelkedést Németország vezetheti, az Egyesült Királyság gazdasága pedig 1,7 százalékkal bővülhet - mindkét esetben 0,5 százalékpontos a felfelé módosítás.

Az amerikai növekedési várakozásokat 0,3 százalékponttal 2,7-re rontotta a Fitch.

A legnagyobb meglepetést a német gazdasági aktivitás növekedése okozta, ahol mind a munkaerőpiac, mind a fogyasztói bizalom és a kereskedelem indikátorai egy V-alakú talpra állás irányába mutatnak - írta a Fitch.

HOZZÁSZÓLÁSOK