Nemcsak itthon drága a munkás

2018 elején Németországban is rekordmagasságba szöktek a mezőgazdasági alkalmazottak bérei. Január elseje óta ugyanis kötelező minimálbért kell fizetniük az agrárcégeknek, melynek összege 9,10 euró (2800 forint) óránként - számolt be az Agrárszektor.hu.
Domokos László, 2018. április 7. szombat, 16:34
Fotó: Napi.hu

Emiatt a vállalkozások bérköltsége átlagosan 60-70 százalékkal növekedett. Mindez várhatón teljesen átalakítja a mezőgazdaságot: a munkaigényes kultúrák el fognak tűnni a szántóföldekről, és a gazdák még inkább gépekkel cserélik fel az élő munkaerőt - írta a portál a német DPA híre alapján.

Idén például az itteni gazdák már egyetlen hektár cukkinit sem fognak termelni - nyilatkozta pesszimistán Johannes Zehfuss, a Rajna-Pfalz-i parasztszövetség alelnöke. Az ilyen kertészeti kultúrákban ugyanis a költségek 70 százalékát is kiteheti a munkabér.

A hónapos retek és a spárga esetén is hasonló a helyzet, de a többi szántóföldi zöldség sem áll sokkal jobban. Egy termelő szerint mióta bevezették a minimálbért a mezőgazdaságban, a betakarítási munkák 60-70 százalékkal többet kerülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK