Bejött a németeknek a bevándorlók beengedése

Bár Angela Merkel német kancellár népszerűsége ráment arra, hogy 2015-ben kinyitotta az ország kapuit az Görögország felől - Magyarországon át - Németországba érkező milliós menekült-bevándorló tömeg előtt, ma már látszanak a lépés pozitív hatásai.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 7. szombat, 18:08
Fotó: Getty Images

A bevándorlókat elutasító politikusok és szavazóik visszatérő erős érve, hogy 2015-ben alacsonyan képzett, az európai szociális juttatásokra vágyó emberek özönlötték el Európát. Egy friss kutatás cáfolja ezt a felfogást: a német társadalom, amely a legtöbb érkezőnek adott menedéket - és szinte azonnal meg is bánta ezt -, akár hálás is lehet Angela Merkel kancellárnak, hogy akkor szélesre tárta az ország kapuit előttük - írja az EBRD és a leibnizi gazdaságkutató intézet közös tanulmányára alapozott cikkében Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A vizsgálatból kiderül, hogy az érkezők több mint háromnegyede, pontosan 77 százaléka valóban menekült volt, akinek élete veszélybe került a hazáját feldúló háborúban. Ez jellemezte az Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Szomáliából és Szudánból indulókat. A maradék szűk egynegyednyi - Algériából, Marokkóból és számos afrikai országból érkező - bevándorló gazdasági okok miatt akart szerencsét próbálni Európában.

Jól képzettek

Érdekesebb megállapítás, hogy a 2015-2016-os menekültek között jóval nagyobb arányban képviseltették magukat a magasan képzett emberek, mint az alacsony képzettségűek. Az olyan országokban, mint például Irak vagy Szomália, az értelmiségieket fenyegeti a legnagyobb veszteség a társadalmi felfordulás miatt, ezért nekik érte meg vállalni az Európába vezető veszélyes utat a jobb élet reményében.

Ráadásul a magasan képzett emberek olyan országokat választanak, ahol jól tudják kamatoztatni képességeiket. Ez éppen ellenkező megfontolás azzal szemben, ami az alacsonyan képzetteket motiválja, ők ugyanis azokat az országokat keresik, amelyek esetén gyorsabb menekültügyi ügyintézésben és jobb szociális ellátásban reménykedhetnek. Emellett persze az is szerepet játszott a célország kiválasztásában, hogy melyik nyitotta nagyobbra a kapuit a menekültek előtt - így jutottak el a legtöbben Németországba.

Nehézségek és eredmények

Vannak ugyan nehézségek azzal, hogy munkát találjanak, leginkább az, hogy a német az egyik legnehezebben megtanulható nyelv, illetve hogy a külföldön szerzett diplomák honosítása nem megy egyszerűen. Például tavaly mindössze 36,4 ezer végzettséget ismertek el az országban - ez ugyan ötödével több, mint 2017-ben, de így is elmarad attól, hogy Németország lélekszáma félmillió bevándorlóval nőtt 2018-ban.

Ugyanakkor a német statisztikai hivatal szerint a 2015-ben érkezettek 35 százalékának 2018 októberében már volt munkája Németországban. Ez 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A DGB munkaügyi szervezet adatai szerint az egyetemi végzettségűek 81, a nyelvvizsgával rendelkezők 45 százaléka a képzettsége alatti szintű állást vállalt, és bérük lényegesen elmaradt az országos átlagtól. Mindenesetre három éven belül egyharmaduk álláshoz jutott.

Bevándorlási matek

A nyitott kapuk politikájának népszerűtlensége ellenére a német parlament júniusban enyhítette a bevándorlók foglalkoztatásának feltételeit, például a munkaadóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy a kérdéses állásra nem találtak német vagy európai jelentkezőt. Ez annak ellenére tovább javíthatja a külföldről érkezők helyzetét, hogy néhány év alatt aligha heverhetik ki korábbi szenvedéseiket.

Németországnak és más európai országoknak ugyan sokat kell áldozniuk a fogadásukra és a beilleszkedésükre, ám itt is, mint oly sok kérdésben, két serpenyője van a mérlegnek. Németország például tavaly 15,1 milliárd eurót (a paksi bővítésre adott orosz hitel másfélszerese) fordított erre a célra, ám ez a kiadás semmivel sem több, mint ha gyermeket kellett volna felnevelni, tanítani és kiképezni azoknak az állásoknak betöltésére, amelyeket a bevándorlók elvállalnak. Ráadásul ezek a gyermekek hiányoznak a csökkenő népességű német társadalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.09.11 08:45

@atombandi:
Igen, de az nem te vagy!
:D
Ostoba troll...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.09.10 23:27

@Elhetetlen:
MLB2019 o az, aki terry blacket jatszik, de o aztan nem meleg. Latens fideszes, de amugy fuggetlennek vallja magat. Sok eszt ne varj egy ilyentol. Trollnak is szar, meg ostoba is. Vannak itt ertelmesebbek is, akikkel beszelni lehet.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.09.10 21:42

@lazka: A magyar orvosi egyetemek ugye színvonalasak? Aztán, ha kimész Amerikába, nem praktizálhatsz, nem ismerik el automatikusan, kurzusokat kell ismételni, vizsgázni, és évekbe telik, mire praktizálhatsz. Az, hogy az amerikaiak nem ismerik el a magyar orvosi diplomát, az azt jelenti, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar orvosi egyetemek színvonala szánalmas? Ezt vagy gondold át, vagy nézz utána, és azután döntsd el, hogy ki beszél hülyeséget.(A németek meg kisbetű). És felőlem játszhatod te az eszedet, engem nem zavar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lazka, 2019.09.10 21:10

@Elhetetlen: nem tudom mit jatszod itt az eszed. Teljesen nyilvanvalo hogy az ottani egyetemek szinvonala siralmas. De ezt a Nemetek is elismerik, jobban mondva nem ismerik el (a vegzetsegeket). Ez teny nezz utanna ha erdekel. Beszelsz itt hülyesegeket!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.09.10 12:53

@MLB2019: Nem megy ez neked. Mint írtam, egy kérdésre egy mondattal válaszoltam. A válaszomnak köze volt a kérdéshez. Hogy szerinted mihez kellett volna, hogy köze legyen, az miért érdekeljen engem? Az egyetem példa is csak annyi volt, hogy bárhol lehet jó egyetem, akár Afrika déli csücskén is. Ilyen egyszerű. Nem tudsz értelmezni, nem tudsz elvonatkoztatni, nem vágsz te semmit, tompa vagy, egyszerű vagy. mint a fa ék. Megismétlem, nem beszéltem menekültekről, csak arról, hogy máshol is vannak egyetemek, nem csak Európában és Amerikában. Ezt sem érted, de én vagyok szellemi fogyatékos? A hegyekkel csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy köszönöm, jól vagyok, nem a szomszéd ház falát, vagy ablakait kell néznem, de ezt sem értetted. Lehet, hogy fiatal vagy, de ne aggódj, majd elmúlik. Okosabb viszont már nem leszel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html