Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német környezetvédelmi miniszter Svenja Schulze szombaton a Tagesspiegel berlini kiadásában azt nyilatkozta, hogy a brazil kormány politikája legalábbis megkérdőjelezi, hogy az erdőirtások lelassítása a Németország által elvárt ütemben zajlik az országban - írja a 444.hu.

Németország 2008 óta évi 95 millió euróval támogajta Brazíliát környezetvédelmi célok miatt. A támogatások elsődleges célja segíteni megóvni az Amazonas őserdeit, amelyek 60 százaléka Brazília területén található.

Csakhogy mióta Jair Bolsonaro brazil elnök letettte hivatali esküjét, az erdőirtások üteme nem hogy csökkent volna, de alaposan felgyorsult. A legfrissebb kormányzati adatok szerint Brazíliában az Amazonas-medencében az őserdő mérete percenként több mint három focipályányival csökken, és így hamarosan visszafordíthatatlan lehet a kár - írta néhány hete a Guardian.

Az Amazonas-medence a világ legnagyobb alföldje és legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága nagyon színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének közel ötöde. Ami az itt történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára - jegyzi meg a 444.hu.

A Tagesspiegel szerint első körben egy 35 millió eurós éves támogatás megvonásáról dönt a német kormány.

A német kormány hozzájárul a norvég-német közös támogatással létrejött, 800 millió eurós Amazonas-mentőalaphoz is, amely kifejezetten az őserdő élővilágának megóvását, az erdőirtások visszaszorítását és az újraerdősítést támogatja. Norvégia tavaly már jelezte, hogy fontolgatja az éves támogatás felének megvonását, illetve a komplett program leállítását.