A davosi világgazdasági fórum csütörtöki sztárja Theresa May brit miniszterelnök volt, aki elismételte keddi brexitbeszédének fő mondanivalóját, miszerint úgy akarnak szakítani az EU-val, hogy közben nem szakítanak Európával - derült ki az MTI tudósításából. A szintén a svájci városkában tartózkodó Philip Hammond pénzügyminiszter elmondta ugyanezt másként: a teljes vámuniót már biztosan nem lehet fenntartani az EU-val, de az a cél, hogy az árukereskedelem akadálymentesen folytatódjon.

Figyelmeztetések

Ezután elővette kormánya egyik aduját. Mint mondta, az Egyesült Királyság az Európával fenntartott kereskedelem segítségével akarja fenntartani versenyképesét, ám ha ez nem sikerül, akkor más módszert kell keresniük erre. Ezzel arra célzott, hogy adóparadicsomot csinálhatnak a szigetországból, amivel az EU-tagállamokkal szemben kívánatosabbá tehetik a brit gazdaságot a befektetők szemében.

Ez persze így durván hangzott volna, ezért kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem kíván adócsökkentési versenybe bonyolódni az Európai Unióval. Hallgatói ennek ellenére értették a célzást. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter válaszolt is az el nem hangzott fenyegetésre. Megjegyezte, hogy Nagy Britanniának nem az unióénál alacsonyabb vállalati adókkal kellene fenntartania versenyképességét.

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 tagállami, közöttük Nagy Britannia és Németország vállalták, hogy nem indítanak adócsökkentési versenyt egymás ellen - emlékeztette  kollégáját. Erre a megállapodásra annyiszor fogja emlékeztetni brit kormányt ahányszor csak kell.

Mi az OPEC 2.0?

Kirill Dmitrijev, az orosz állami befektetésekért felelős alap vezetője kifejtette, hogy az OPEC, Oroszország és más olajexportáló országok között létrejött megállapodás az olajkitermelés korlátozásáról akár évekig is jól működhet. Oroszország aktívabb jelenléte a Közel-Keleten segíti az OPEC 2.0 kialakítását, ami az OPEC és Oroszország szoros együttműködését jelenti.

A davosi orosz küldöttséget vezető Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes a Bloomberg hírügynökségnek egyebek között arról beszélt, hogy a kormány olyan terven dolgozik, amellyel elejét veheti a rubel szélsőséges árfolyam-kilengéseinek. Szinte a jelenlegi olajárak mellett a jegybank újraindíthatja a devizavásárlásokat, és azzal számol, hogy idén akár két százalékkal is nőhet az orosz gazdaság a tavalyi 0,6 százalékos zsugorodás után. (A kormány ennél alacsonyabb ütemet vár.)

Sok orosz elemző és illetékes fogalmazott úgy az elmúlt hetekben, hogy a Nyugat már idén feloldhatja az Oroszország ellen Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt hozott szankcióit, ám German Gref, a Magyarországon is jelen lévő Szberbank vezetője kételkedik ebben. Gref szorgalmazta, hogy a nemzetközi hitelminősítők még az idén javítsák fel Oroszország adósbesorolását.