Német-francia megoldási terv készülhet

Franciaország és Németország egy "megoldási tervet" szeretne javasolni az ukrajnai válságra, amelynek részleteit szerda délután vitatják meg a külügyminiszterek Párizsban - mondta Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője a BFM francia hírtelevízióban
MTI, 2014. március 5. szerda, 12:36
Fotó: Napi.hu

"Németország és Franciaország együtt dolgozik, kéz a kézben, s elkészítettek egy megoldási tervről szóló javaslatot (Ukrajnáról), amelyet meglátunk, hogy elfogadunk-e megvitatásra" - jelentette be Fabius.

Tájékoztatása szerint a megoldási javaslat a Kijevben február 21-én az európai diplomácia közvetítésével a hatalom és a tüntetők között megszületett megállapodáshoz tér vissza. A francia külügyminiszter a következő pontokat emelte ki: nemzeti egységkormány, az oroszok visszavonulása, a szélsőséges milicisták feloszlatása, a 2004-es alkotmány alkalmazása és az elnökválasztás előkészítése.

Francois Hollande francia elnök meghívására hivatalosan a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminiszterei üléseznek szerda délután Párizsban. A találkozón azonban az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd, miután a válság kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz és a nyugati diplomácia képviselői közös tárgyalóasztalhoz ülnek. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni. Jelen lesz a megbeszélésen John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia, William Hague brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akik többször is elítélték szombat óta az orosz beavatkozást a dél-ukrajnai Krím félszigeten.

"Libanonról fogunk tárgyalni, de ki fogjuk használni azt, hogy valamennyi fontos kollega együtt lesz, az ukrajnai kérdés megvitatására" - hangsúlyozta Fabius.

Napirenden lesz egy nemzetközi összekötő csoport felállításának lehetősége is Ukrajnával kapcsolatban, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök már beszélt Angela Merkel német kancellárral. "Megpróbáljuk német barátainkkal létrehozni ezt a csoportot, ma beszélünk erről is. Talán sikerül, de erről nem tudok semmit" - mondta Fabius.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.05 12:40

Az Antant kibővült a németekkel ...,na ha ők megoldják ,nem lesz orosz a Krímben 93,5 év múlva !!!

Kassa lakossága 1920 -ban 90% magyar ..most 5% ..,mert a sok Mészárosova nem mer magyar lenni ,azóta fél ..!!!..?Kolozsvár szintén ez,Újvidék ,Munkács ,Arad ....stbstb...Putyin nem károlyi !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html