A német hetilap szerint a luxemburgi Jean-Claude Junckert először Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter követheti az elnöki pozícióban, majd a hivatali idő felénél a francia kolléga, Pierre Moscovici veheti át az euróövezet legfontosabb gazdasági döntéshozó testületei között számon tartott tanács irányítását.

A rotációs rendszer lehet a pozíció betöltése körül kialakult német-francia konfliktus kompromisszumos megoldása - írta a Der Spiegel. A lap szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is ezt szorgalmazza.

Jean-Claude Juncker 1995 óta Luxemburg miniszterelnöke. Részben egyidejűleg - 1989-től 2009-ig - az ország pénzügyminisztere is volt. Ő már három - egyenként két és fél éves - mandátumot töltött az Eurócsoport elnöki posztján, 2005 óta áll az akkor létrehozott testület élén. Többször jelezte, hogy újabb megbízatást nem vállal. Mandátuma július 17-én jár le. A pozíció betöltéséről mostanáig nem sikerült megállapodni.

A rotációs modellt egyszer már alkalmazták euróövezeti intézménynél, és akkor is francia nyomásra; az Európai Központi Banknál (ECB) a holland Wim Duisenberg csak egy fél elnöki periódust töltött el, 1998 és 2001 között vezette a frankfurti intézményt, majd hivatalát átadta a francia Jean-Claude Trichének, aki aztán nyolc évig volt az ECB elnöke.