Jó adatot közölt a német statisztikai hivatal

Nem változott a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme júniusban Németországban - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. június 27. csütörtök, 15:21
Fotó: MTI/EPA

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölt előzetes adata alapján az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ugyanannyival mint májusban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban szintén 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt. Az adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára. Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Márciusban már a hetedik egymást követő hónapban maradt az EKB célszáma alatt a német infláció, ami azt jelzi, hogy továbbra is mérsékelt az inflációs nyomás a legnagyobb euróövezeti gazdaságban. A német inflációs adat támogatja az EKB legutóbbi ülésén hozott döntést, hogy a következő évben nem emeli az irányadó kamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK