Jó hír jött a német gazdaságról

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt havi bázison a német ipari termelés, megfordítva a havi csökkenés május óta tartó trendjét a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése alapján.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 8. kedd, 09:39
Fotó: Getty Images

Augusztusban ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a német ipari termelés a júliusi 0,4 százalékos havi csökkenés után. Elemzők 0,1-0,2 százalékos havi növekedést vártak augusztusra. Havi bázison május óta csökkent az ipari termelés Németországban.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipari termelés augusztusban 0,7 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, az alapanyagok termelése 1 százalékkal nőtt, a beruházási javak termelése 1,1 százalékkal emelkedett, a fogyasztási cikkek termelése viszont 1 százalékkal csökkent. Az energiatermelés augusztusban 1,7 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, az építőipari termelés pedig 1,5 százalékkal lett alacsonyabb.

Az egy évvel korábbihoz képest ár, szezonális és naptári kiigazítással 4 százalékkal esett az idén augusztusban a német ipari termelés. Júliusban 3,9 százalék volt az ipari termelés csökkenése éves bázison.

HOZZÁSZÓLÁSOK