Eljátszotta a termelővállalatok bizalmát a német kormány - kiakadt az iparszövetség

A német kormány kártékony gazdaságpolitikájával elveszítette a termelőipari vállalatok bizalmát a német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) elnöke szerint - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 4. kedd, 11:07
Fotó: Getty Images

"A kormány gazdaságpolitikájával károkat okoz a német iparnak" - jelentette ki kedden a BDI ipari konferencián Dieter Kempf, a német iparszövetség elnöke. "A kormány a belé vetett bizalom jó részét már eljátszotta" - szögezte le.

A kormánynak mihamarabb az elveszített bizalom visszaszerzésére kellene összpontosítania kicsinyes pártpolitikai csatározások helyett - mondta a BDI elnöke. A németországi gazdasági környezetet ugyanis egyre nagyobb kockázatok terhelik. Nagy bizonytalanság uralkodik a gazdasági szereplők körében az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus eszkalálódása miatt is.

A BDI elnöke rámutatott: a német kormány és a vezető gazdaságkutató intézetek is jelentős mértékben csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket. A német vállalatok emellett magas adótehernek is ki vannak téve és Európában a legmagasabb energiadíjakat kénytelenek fizetni. Felszólította egyúttal a kormányt a (munkavállalók jövedelmét terhelő) szolidaritási pótlék (Solidaritätszuschlag) eltörlésére és a társasági adózás rendszerének megreformálására.

HOZZÁSZÓLÁSOK