A német kormány reagált a Merkel egészségére vonatkozó kérdésre

Angela Merkel német kancellár egészséges - mondta Martina Fietz, a szövetségi kormány helyettes szóvivője pénteken Berlinben.
Domokos Erika, 2019. június 28. péntek, 16:11
Fotó: AFP - John MacDouggall

A kormányfő egészségi állapotára vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a G20-csoport oszakai találkozójáról érkező képek "olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges". Angela Merkel "végzi a munkáját és megtartja valamennyi tervezett programját - mondta a helyettes kormányszóvivő az MTI híre szerint.

Martina Fietzet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön egy hivatalos rendezvényen - a kormány új igazságügyi miniszterének államfői kinevezési ceremóniáján - a kancellárra rátört a reszketés. A roham tíz nap alatt másodszor fordult elő Angela Merkelnél a nyilvánosság előtt.

Pénteken több országos lap kommentárt közölt az esetről. A Die Welt kiemelte, hogy a vezető politikusok egészségi állapota "nem csupán magánügy". Ez különösen a világpolitikai folyamatokat alakító politikusokra érvényes. Egészségi állapotuk megegyezik kormányuk cselekvőképességének és országuk stabilitásának állapotával. Egyszerűen lemondani és visszavonulni pedig a politikában nem lehet, mert a nem megfelelő pillanatban előkerülő utódlási kérdések azonnal hatalmi kérdésekké válnak, és politikai instabilitásba torkollhatnak - írta a Die Welt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap az Amikor Merkel reszket, a keselyűk köröznek című kommentárjában kiemelte: az egész világ odafigyel, ha Merkel reszketni kezd, hiszen ekkor "nem egy akármilyen személy, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja reszket, és neki nemcsak a német tartományokban van szava". Merkel ugyan megteheti, hogy nem veszi figyelembe a "károgást", de ha még egyszer "lesz ok az aggodalomra, személyesen kell megválaszolnia azt az egy demokráciában legitim kérdést, hogy milyen a kormányfő egészségi állapota - írták a lapban az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.06.28 23:14

Na ha ezt bizonygatni kell, az már régen gyanús. Dönti magába a nyugtatókat, a narkotikumokat + érzi már a vesztét. Megfizeti az árát, hogy elárulta, és kiszolgáltatta Németországot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html