Harc indult a kancellári székért - Merkel mégis mehet

Vita kerekedett a német kormánykoalíció konzervatív pártjain belül arról, átalakítsák-e a kormányt vagy sem. A csatát a kancellári ambíciókat dédelgető Markus Söder, a CSU elnöke, bajor miniszterelnök robbantotta ki.
Komócsin Sándor, 2020. január 17. péntek, 18:06
Fotó: AFP/dpa

Angela Merkel német kancellárnak meggyűlik a baja a hátterében felemelkedő új konzervatív vezetőkkel, akik hosszú regnálása után már a kancellári székre vetik vigyázó szemüket - írja a Bloomberg. A legújabb csatát Markus Söder, a CDU testvérpártja, CSU 53 éves vezére, Bajorország miniszterelnöke (képünkön) kezdeményezte azzal, hogy kormányátalakítást javasolt. Szerinte új arcokkal kellene felfrissíteni a konzervatív tábor vezetőségét, hogy számos tartományi választási vereség után a 2021-es parlamenti választáson jó eséllyel indulhassanak.

Merkel szóvivője rövidre zárta a vitát: kijelentette, hogy a kancellár nem tervez személycseréket a kormányban, és az ügyhöz közel álló források szerint a kancellár nem tekinti jelentős kihívásnak Söder akcióját. Bár a kancellár-utódjelöltekben nincs hiány, és nem csillapodnak a spekulációk, hogy Merkelnek a jelenlegi parlamenti ciklus vége, 2021 szeptembere előtt fel kell állnia székéből, egyelőre jól tartja magát.

Duzzadó ambíciók

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint közel tizenöt éves regnálása ellenére még mindig Angela Merkel a legnépszerűbb politikus Németországban, Söder a második, ami elindította a találgatásokat arról, hogy ő lehet a kancellár utóda. Ezt látszik erősíteni, hogy a CDU decemberi konferenciáján határozottan támadta ellenfeleit, illetvehsaját pártja, a CSU január eleji tanácskozásán jelezte: ha kell egészen a nyárig forszírozni fogja a szerinte szükséges kormányátalakítást.

A korábban egyszerű demagógként szereplő Söder átszabta viselkedését: mióta 2018-ban Bajorország miniszterelnöke, majd egy évre rá a CSU elnöke lett, mérsékelt, még a zöld ügyek iránti is nyitott konzervatív úriemberként lép színre. Üzenete úgy szól, hogy a német kereszténydemokraták modernizálódniuk kell az ifjabb generációk megnyerése érdekében.

Mit lép AKK?

Merkel eközben visszafogta politikai szerepvállalását, időnként napok telnek el anélkül, hogy megjelenne a nyilvánosság előtt, illetve hetek anélkül, hogy érdemi megszólalása lenne. Érdekesebb, hogy mit szól a kormányátalakításhoz Annegret Kramp-Karrenbauer (vagy ahogy mindenki hívja: AKK) hadügyminiszter, a CDU elnöke, az egyik lehetséges Merkel-utód. Södernek szüksége van a támogatására, ha bele akar nyúlni a kormányba, ám eddig csak annyit kapott, hogy AKK a CSU tanácskozásán nem zárta ki a kormányátalakítást. Az ő terve az, hogy az év végére összehoz egy új csapatot, amely a CDU jövőképét lesz hivatott megjeleníteni a 2021-es választási kampányban.

AKK-nak a CDU-n belül és környezetében is akad számos kihívója, akiket a decemberi pártkongresszuson még le tudott szerelni. Söder karizmája és eszessége azonban sötét árnyékot vet rá. Ugyanakkor enyhén szólva bizonytalan, hogy lehet-e CSU-s kancellárjelöltje a CDU/CSU pártszövetségnek, ugyanis eddig kétszer próbálták meg és mindkétszer vesztettek. (Először 1980-ban Franz Josef Sratuss vezetésével ugyan többséget szeretek, de helyén maradt a szociáldemokrata-szabaddemokrata koalíció, aztán 2002-ben Edmund Stoiberrel az élen simán kikaptak.) Söder egyelőre bajorországi főhadiszállásáról biztonságos távolságból "tüzel" Merkelre és AKK-ra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.01.18 10:41

@csaba7272:
Nem a németek az agymosottak, hanem akik az ország vesztő utódok nyomába lépett Orbánt támogatják.
Frau Merkel a nagy német államférfiak között méltó helyet foglal el. Új Bismarck, azzal a különbséggel, hogy a célja megvalósításához soha nem használt erőszakot. Bravo!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.01.18 09:34

Az igazságból a butított verziót kapó agymosott németek még mindig Merkel nyanyót tartják a legnépszerűbbnek. Pedig a német nép legnagyobb tönkre tevője. Mindegy volna már, akárki lesz is a kancellár, csak tűnjön el ez a némber a politikából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.18 06:58

Söder? Csöbörből vödörbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html