Német cégek termékeit tiltja ki Oroszország

Oroszország betilthatja a mintegy 300 német hús- és tejipari vállalattól származó importot a hasmenésjárvány miatt - az illetékes Fogyasztóvédelmi Felügyelet szóvivője úgy nyilatkozott kedden, hogy ezt nem tartja kizártnak.
MTI-Eco, 2011. június 21. kedd, 19:44
Fotó:

A szóvivő közölte: az orosz hatóság július 4-5-én tárgyalásokat folytat a német tiszti állatorvosi szolgálat küldöttségével, és ott fel fogja vetni, hogy a német központi tiszti állatorvosi szolgálat, valamint több tartományi hasonló intézmény nem hatékonyan működik. Ezt a nyilatkozó szerint az orosz szakértők monitoringja támasztja alá, valamint az a tény, hogy a járvány kórokozója az állattenyésztésből ered.

"E tárgyalások eredményeinek függvényében esetleg olyan döntés születhet, hogy az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet nem bízik meg azokban a biztonsági garanciákban, amelyeket három német tartomány tiszti állatorvosi szolgálata ad" - mondta. Hozzátette, hogy a három meg nem nevezett tartományban mintegy 300 olyan hús- és tejipari vállalat működik, amelyek az ottani tiszti állatorvosi szolgálat garanciáival szerepelnek az orosz-fehérorosz-kazah vámunió szállítói között.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelet adatai szerint Németország tavaly mintegy 19 ezer tonna marhahúst, 112 ezer tonna sertéshúst, 102 ezer tonna baromfihúst és -terméket, 115 ezer tonna sertészsírt és egyéb húsipari termékeket szállított Oroszországba.

Oroszország a járvány miatt június 2-án betiltotta az EU államaiból érkező zöldségimportot. Erről a kérdésről szerdán tárgyalnak az orosz fél és az EU illetékes hatóságai.

HOZZÁSZÓLÁSOK