Dmitrij Medvegyev elnök rendeletére az állami vállalatok igazgató tanácsából július 1-ig távozniuk kell az állami tisztségviselőknek.

Ez a Gazprom esetében Szergej Smatko energetikai minisztert és Elvira Nabiullina gazdaságfejlesztési minisztert érinti, de október 1-ig el kell hagynia a helyét Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettesnek, az igazgató tanács elnökének is.

A Gazprom közgyűlését június 30-án tartják, előbb a szokásos évit, aztán rögtön egy rendkívülit.

A lap a Gazprom forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Zubkov utódát még nem találták meg, de Smatko és Nabiullina helyére független külföldi személyiségek jönnek számításba, és egyikül Schröder. A nyilatkozó forrás szerint a volt német kancellár ideális jelölt, évek óta dolgozik az Északi Áramlat gázvezeték megvalósulásán és remekül kiismeri magát a Gazprom nemzetközi ügyeiben.

Gerhard Schröder 1998 és 2005 között volt kancellár, és a 2005-ös választások elvesztése után nyomban az Északi Áramlat részvényesi bizottságának élére állította Moszkva.

Az Északi Áramlat Oroszországból Németországba szállít gázt a Balti-tengeren át, részvényesei a Gazprom (51 százalék) mellett a német BASF -Wintershall (15,5 százalék), a német E.ON, (15,5 százalék), a holland Gasunie (9 százalék), és a francia GDF Suez (9 százalék). A több mint 1200 kilométer hosszú tenger alatti vezetékrész költsége két csöves kivitelben 7,4 milliárd euró lesz, és az első csővezetéket idén szándékoznak üzembe helyezni. A vezeték teljes kapacitása évi 55 milliárd köbmétert tesz ki, s ez a hatalmas tartalékokat rejtő Stokman és a Juzsno-Russzkoje lelőhelyekről érkezik a leningrádi területen lévő Viborgba, s onnan a németországi Greifswaldba.

A Gazprom vezetésében már többször szerepeltek külföldiek, de a FÁK államokból még soha nem került ki igazgató tanácsi tag, a most számításba jövő jelöltek között azonban szerepel egy kazah alapítványi elnök, valamint Nurszultan Nazarbajev kazah államfő veje is - írta a Vedomosztyi.