Német kormányalakítás - készül a "B-terv"

Az egyharmados arányt sem éri el az újabb nagykoalíció gondolatának lakossági támogatottsága Németországban egy szerdán ismertetett felmérés alapján, amely a Bild című lap megbízásából készült. A lap szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban (CDU) már mérlegelnek is egy "B-tervet" arra az esetre, ha kudarcba fullad a nagykoalíció folytatása.
Szepesi Anita, 2018. január 24. szerda, 16:54
Fotó: AFP

A CDU vezetőségében nyíltan beszélnek arról az alternatíváról, hogy a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) kisebbségi kormányt alakítanak, ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem hajlandó a közös kormányzás folytatására, vagy megbízhatatlan partnernek bizonyul.

A Bild szerint ez a terv a lehető legrövidebb időre szólna, a kisebbségi kormány a bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) választásig maradna hivatalban, amelyet várhatóan október 14-én tartanak, és azzal egy időben előrehozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást rendeznének.

A lap szerint nem világos, hogy az elképzelést komolyan mérlegelik-e, vagy csak az SPD-re kifejtett nyomást erősítik vele a hivatalos koalíciós tárgyalás előtt, de az biztos, hogy a kisebbségi kormányzás reális alternatíva. Az is biztos, hogy a CDU nem akar az előzetes koalíciós egyeztetésen kidolgozott megállapodáson túlmutató engedményeket tenni a szociáldemokratáknak. Angela Merkel a párt elnökségének legutóbbi ülésén kijelentette, hogy nem ajándékoznak újabb politikai "trófeákat" az SPD-nek - idézi a Bild cikkét az MTI.

Kevesen támogatják

A lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek mindössze 31,8 százaléka támogatja, hogy a CDU/CSU és az SPD folytassa a 2013-ban kezdett közös kormányzást. Az ellenzők csaknem kétszer többen vannak, 58,2 százalékot tesznek ki. Az ellenzők legnagyobb - a választók 26,2 százalékét kitevő - csoportja az előrehozott választást tartja a legjobb megoldásnak, 16,9 százalék pedig a CDU/CSU-s kisebbségi kormányt, és 14,7 százalék támogatná az úgynevezett Jamaica-koalíciót, a CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek összefogását.

Ugyanakkor a németek többsége, 54,8 százaléka azzal számol, hogy Angela Merkel a tavaly szeptemberi Bundestag-választással kezdődött ciklus végéig hivatalban marad, és csupán 29 százalék számít arra, hogy 2021 ősze előtt távozik. Az SPD vezetője, Martin Schulz viszont a többség - 52,3 százalék - szerint nem őrzi meg tisztségét a ciklus végéig, és csak 24,7 százalék számol azzal, hogy 2021 őszén is ő lesz az SPD elnöke.

Rendezik a sorokat

Az SPD a múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val. Ennek időpontját szerdáig nem jelölték ki, a CDU/CSU részéről sürgetik a tárgyalás megkezdését, az SPD-nél viszont azt mondják, hogy ez a hét még a sorok rendezésének, a tárgyalási pozíciók kialakításának ideje.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

A felmérést az INSA közvélemény-kutató intézet végezte az SPD rendkívüli kongresszusa után egy nappal, 1169 ember megkérdezésével. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

Kép forrása: AFP/Odd Andersen

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.01.24 19:28

@Bahnsteig_Eins: inkább zs terv lesz az...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.24 19:06

Így 4 hónap után ez már inkább a C vagy a D-terv...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html