Német politikusok bent tartanák az EU-ban a kelet-európaiakat

A működőképes Európai Unió (EU) érdekében szoros együttműködésre van szükség a közösség kelet-európai tagállamaival - mondta Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megbízott elnöke egy vasárnapi lapinterjúban, amit az MTI szemlézett.
Domokos Erika, 2018. április 15. vasárnap, 18:53
Fotó: Pixabay

A Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy elődje, Martin Schulz után ő is fel akarja-e építeni az európai egyesült államokat, kifejtette, hogy azoknak a pártján áll, akik szerint a konkrét problémák megoldásával kell foglalkozni. A sokhelyütt tapasztalható "Európa-szkepszis" talán nem annak tulajdonítható, hogy az EU-t túlságosan hatalmasnak tartják, hanem inkább annak, hogy "nem tűnik cselekvőképesnek ott, ahol cselekednie kellene".

Ezt a "tehetetlenséget éltük meg a migráció kérdésében 2015-ben", és az euróövezeti pénzügyi válságban is sokáig tartott a helyes válaszok megtalálása. Ezen változtatni kell, hogy "mindenki azonnal felismerhesse, miért releváns Európa az ő életében is", függetlenül attól, hogy egy nyugatnémet nagyvárosról vagy egy dél-németországi faluról van szó.

"Természetesen, ott is" - mondta arra a kérdésre, vajon ezt kell-e elérni Magyarországon is, ahol a FAS szerint az "Európa-szkeptikus" Orbán Viktor nagy választási győzelmet aratott. Hozzátette, hogy "egy működőképes Európához szoros együttműködésre van szükség a kelet-európai tagállamokkal", gondoskodni kell arról, hogy ezek a "fiatal demokráciák" jól megtalálják a helyüket a közösségben.

El kell érni, hogy Lengyelország, a balti államok és a térség többi országa támaszkodhasson az EU-ra, biztonsági kérdésekben is. "Ez az előfeltétele annak, hogy ragaszkodhassunk a jogállami elvek feltétlen betartásához" - mondta az SPD megbízott elnöke.

Hasonlóan fogalmazott egy másik vezető szociáldemokrata politikus, Heiko Maas külügyminiszter is, aki a Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában megjelent interjúban kiemelte: döntő jelentőségű, hogy sikerül-e "kelet-európai szomszédainkat bent tartani az EU-ban", ezért nem szabad azt a látszatot kelteni, mintha "kétosztályos Európa" lenne, amelyben egyesek lemaradnak és nincs semmi szerepük, "különben ezekben az országokban az Európa-ellenes hangokat segítjük, és egyre fogékonyabbá tesszük őket a megosztási kísérletekre".

"Csak akkor tudunk komolyan beszélni a kelet-európaiakkal a változásokról, ha az az érzésük, hogy továbbra is az EU-ban akarjuk tartani őket". Világossá kell tenni, hogy "akarunk titeket, szükségünk van rátok" - fogalmazott a német külügyminiszter.

"Varsói bemutatkozó látogatásomon elmondtam: nem akarok vitát folytatni arról, hogy az EU-s költségvetésből teljesített kifizetéseket a jövőben a jogállamiság kérdéseitől is függővé tesszük" - emelte ki Heiko Mass. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezt fenyegetésnek szánja-e. Mint mondta, egyértelművé kell tenni, hogy nem történhetnek meg olyan "dolgok, amelyek alapvetően ellentétesek az európai értékekkel" - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.04.17 09:40

@csaba7272:
Az lesz még szép, amikor Oroszország 50-80 év múlva muzulmán többségű lesz!
Azok nem fognak xarozni az usa-val meg G. merkel utódaival...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.04.17 09:29

@krix5:
"...Mi köze van őneki az únió dolgaihoz?..."
SEMMI! Nem európai állampolgár, és nem megválasztott nemzeti képviselő. Így nem lehet EU képviselő sem.
Soros Merkellel, a Rothschildokkal, Rockefellerekkel stb. együtt a szabadkőműves páholyok tagja. Többek között céljuk az Európai Egyesült Államok létre hozása. Miért? Mert így könnyebb az amerikaiaknak az EU-val tárgyalni, üzletet kötni, kereskedni, és a saját ideológiájukat egy-két emberrel, az EU vezetőivel megtárgyalni, és ránk erőltetni. Persze az új "világkormány" tagjai is ezekből az emberekből állna.
Ezért óriási érvágás a Brexit, a legjobb testvér kiválása. Meg is mozgatott mindent Soros, és a mögötte álló pénzes ládák hada.
Ezért ellenség Orbán is, mert ellenáll a tervnek. De ezzel nincs egyedül, egyre többen lesznek mellette, mert lassan rájönnek, hogy saját népüket teszik ezáltal tönkre.
Az Európai Egyesült Államokat nagyon nehéz összehozni. Egyáltalán nem azok a feltételek, mint a XIX. század Amerikájában, a polgárháború után. Angol nyelv, közel azonos gazdasági fejlettségi szint, kultúra.
NA EZ NEM azonos Európában. Nehéz eset, nehéz megoldani, ami a Soros-félék agyában megszületett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.04.16 22:32

"Német politikusok bent tartanák az EU-ban a kelet-európaiakat"

Hát persze hogy bent tartanák őket! Multicégeik annyit kaszálnak Kelet-Európában, hogy ahhoz képest az EU-támogatás aprópénz. Ezt a hasznot szépen leadózzák Németországban és mindenki jól jár, kivéve a csóró kelet-európaiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.04.16 20:02

Lassan, de nagyon lassan rájönnek a németek, hogy nem a vén szar amerikai Sorossal kellene tárgyalni, hanem a kelet-európai államokkal. Itt vagyunk együtt Európában, egyáltalán nincs szükségünk Soros "tanácsaira". Anarchiát akar csinálni, hogy a zavarosban halásszon, az Európai Egyesült Államokat akarja megcsinálni, amit sem a németek, sem a franciák, mi meg főleg nem akarunk. Remélem lassan arra is rájönnek a németek, ha ez így megy tovább, szétesik az EU, amiből ők élnek a legjobban. Na meg nem lesz miből etetni a "holnapután munkaerejét", a muzikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.16 19:00

@zana:

More, mit keres G. soros egy nemzetközileg ismert spekuláns heti rendszerességgel Brüsszelben?
Ha a tőzsdére járna így, az teljesen rendben lenne. Azzal se lenne gond ha Trump jönne hetente, de G. soros?
Mi köze van őneki az únió dolgaihoz?
He?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html