BUX

Német támogatást kaphat a magyar gazdaság

Újabb gazdaságkutató emelte a német gazdaság idei és jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését: ezúttal a kieli székhelyű IfW látja úgy, hogy idén 3,7 százalék, jövőre 2,3 százalék lesz a német GDP bővülése. Ez egyértelműen jó hír a némettől jelentősen függő magyar gazdaság számára is.

MTI-Eco, 2010. december 16. csütörtök, 13:12

Az IfW szeptemberben még 3,4 százalékot várt az idei évre és 1,7 százalékot 2011-re.

A jövő évi átmeneti visszaesés után a gazdaságkutató szerint 2012-ben ismét dinamikusabb ütemre kapcsol a német gazdaság.

Néhány napja a német RWI gazdaságkutató is tovább emelte a német GDP idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését : előző szeptemberi becsléséhez képest mindkét évre 0,3 százalékpontot javított, és ezzel az idén 3,7 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdaságbővülést vár.

A vártnál nagyobb mértékben bővül a német gazdaság az idén, és már jövőre eléri a válság előtti szintet - jósolták december elején a német központi bank elemzői is. A Bundesbank szerint Európa legnagyobb gazdaságában a GDP 3,6 százalékkal növekszik az idén annak köszönhetően, hogy az export mellett a háztartások fogyasztása is egyre erőteljesebb. Jövőre 2 százalék körüli növekedés várható a korábban jósolt 1,4 százalékkal szemben, 2015-ben 1,5 százalékra mérséklődhet az ütem - becsli a német jegybank.

A német kormány a gazdaság még nem emelt tovább: 3,4 százalékos idei növekedésére számít, ami jövőre 1,8 százalékra lassul.

Tavaly a válság miatt még 4,7 százalékkal csökkent a GDP Németországban.