Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CDU-s politikus kiemelte, hogy a CDU-SPD koalíció folytatására szavazó, és az SPD és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) kilátásba helyezett együttműködését elutasító Saar-vidéki választók döntése országos jelentőségű, fontos üzenet a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra tekintve.
A miniszterelnöki tisztséget hat éve betöltő, rendkívül népszerű politikus hangsúlyozta: a választók azt is kifejezték, hogy elégedettek a munkájával és azt szeretnék, ha továbbra is ő vezetné a tartományi kormányt, és Saar-vidék baloldali fordulat helyett kitartana "a közép" politikája mellett.

A CDU sok fiatal szavazó támogatását is elnyerte, és ismét bebizonyította, hogy tudja mozgósítani bázisát és tud győzni - húzta alá Annegret Kramp-Karrenbauer. A ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hozzátette, hogy a pártok higgadt és fair, tisztességes választási kampányt folytattak.

Martin Schulz SPD-elnök, kancellárjelölt az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy pártja nem érte el célját a tartományban, de szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy nem éri el legfőbb célját, a politikai fordulatot egész Németországban. Az SPD-nek kitartásra és egységre van szüksége, hiszen a Bundestag-választás kampánya "nem sprint, hanem maratonfutás" - mondta.

Az Európai Parlament volt elnöke arra a kérdésre, hogy miként érvényesült Saar-vidéken a "Schulz-hatás" - vagyis megjelenése a német országos politikában, aminek révén szövetségi szinten jelentősen emelkedett pártja támogatottsága -, azt mondta, hogy a tartományban inkább a miniszterelnök népszerűsége, a "Kramp-Karrenbauer-hatás" érvényesült.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az SPD januárban még csupán 24 százalékon állt, amihez képest jól szerepelt, és az SPD elkötelezett kampányának tulajdonítható, hogy a választási részvételi arány a legutóbbi, 2012-es Landtag-választáshoz képest csaknem 10 százalékponttal - 61,6 százalékról 70 százalékra - emelkedett.
Az első részeredmények szerint a CDU a szavazatok 40,5 százalékával nyerte meg a választást, jelentősen erősödött a 2012-ben elért 35,2 százalékhoz képest, és meghaladta a választás előtti utolsó közvélemény-kutatásokon mért 35-37 százalékos szintet. Az SPD messze lemaradva, 29,8 százalékos eredménnyel a második helyen végzett, elmaradva a 2012-es 30,6 százaléktól és az utolsó kutatásokban mért 32-34 százalékos szinttől.

Akik nem jártak sikerrel

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) is gyengült, a szavazatok 12,9 százalékát szerezte meg a Németország nyugati részén fekvő tartományban, szemben az öt évvel korábbi 16,1 százalékkal. Dietmar Bartsch, a párt Bundestag-frakciójának társelnöke szerint ez mégis "szenzációs" eredmény, tekintve, hogy a Baloldal inkább a keleti tartományokban erős. A politikus az SPD-t hibáztatta azért, hogy együtt nem szereznek többséget a saarbrückeni Landtagban, szerinte a baloldali fordulathoz a szociáldemokratáknak világosan meg kell mondaniuk a választóknak, hogy a CDU kisebb koalíciós partnereként folytatott politikájukhoz képest mit akarnak másként tenni.

A Landtagba a CDU, az SPD és a Baloldal mellett a CDU-tól jobbra álló, újonc - a legutóbbi Landtag-választás után, 2013-ban alapított - Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6,2 százalékkal, messze elmaradva kitűzött céljától, a 10 százalék feletti eredménytől. Frauke Petry, a párt társelnöke szerint Saar-vidék nem "reprezentatív" az egész országra nézve, ezért az eredmény nem irányadó a Bundestag-választást tekintve.

A Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, az este 20 óra után megjelent részeredmények szerint 4 százalékon állnak, elmaradva az 5 százalékos bejutási küszöbtől, amely egyben a 2012-ben elért eredményük. Kiesett a Kalózpárt is, a szavazatok 0,7 százalékát szerezte meg, a 2012-es 7,4 százalék után. A liberális FDP a szavazatok 3,3 százalékát szerezte meg, így nem szerzi vissza a 2012-es választáson elért 1,2 százalékos eredmény miatt elveszített képviseletét a Landtagban.

Az ő személyén múlott

Annegret Kramp-Karrenbauer munkájával a legutóbbi felmérések szerint a Saar-vidékiek 80 százaléka elégedett. Az 54 éves politikus 18 éves kora óta a CDU tagja, jogász végzettségű, 1999 óta a Landtag, és 2000 óta a tartományi kormány tagja. Az országosan is ismert politikust Angela Merkel lehetséges utódai között tartják számon. A miniszterelnöki pozíciót 2011-ben vette át Peter Müllertől, aki 12 évi kormányfői munka után visszavonult a pártpolitikából és alkotmánybíróként folytatta pályafutását.

Egy évi kormányzás után felmondta a Zöldekkel és az FDP-vel 2009-ben alakított koalíciót és előre hozott választásokat kezdeményezett. A 2012-es választási győzelem után az SPD-vel folytatta a kormányzást. A vasárnapi választás után várhatóan ismét CDU-SPD koalíció alakul, amely több mint háromnegyedes többségre támaszkodhat majd a Landtagban, ahol a két párt együtt az 51 helyből 41 helyet szerez meg.