Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német turisták szemében sok a hasonlóság Lengyelország és Spanyolország között. Mindkét országban jók az autóutak, a vasúti közlekedés és jól kiépült a légi összeköttetés is. Szép a természet és gazdag kulturális örökség várja az érkezőket.

Ennek ellenére 2017-ben 2,8 millió német látogatta meg Lengyelországot, közülük 228 ezren keresték fel Varsót, miközben négyszer ennyien töltötték szabadságukat Olaszországban és Spanyolországban. Mi lehet ennek az oka? - tette fel a kérdést Philipp Fritz, a Die Welt varsói tudósítója.

A logikus válasz az lenne, hogy a déli országok melegebb időjárása van a különbség hátterében, ám feltűnő, hogy Csehország majdnem ugyanannyi turistát, 2,5 millió német látogatót vonzott, mint Lengyelország. Az utazásszervezők véleménye szerint Lengyelország elkerüléséért elsősorban a lengyel-ellenes előítéletek a felelősek.

Lengyelország képe Németországban sokat romlott a 2015-ös parlamenti választások után, amikor a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) került hatalomra. Ennek propagandája menekültellenes, intoleráns a melegekkel szemben és a kormánypárt sok politikusa, köztük az országot ténylegesen vezető Jaroslaw Kaczynski pártelnök is felvette, hogy Németországnak további jóvátételt kellene fizetnie második világháborús lengyelországi pusztításaiért.

A németek negatív hozzáállása nem a turisták rossz tapasztalatán alapul, hiszen akik meglátogatják Lengyelországot inkább kellemesen meglepődtek - mondta az egyik utazási iroda vezetője. Ugyanakkor nagyon sok németnek Kelet-Európa a szegénységgel, a civilizáció hiányával, és bizonyos rendetlenséggel egyenlő még ma is.