Németh Zsolt azt mondta: Magyarország szolidáris Ukrajnával, amelynek helye van Európai Unióban. A kormánypárti politikus szerint még nem elég intenzívek a magyar-ukrán felsőszintű politikai kapcsolatok. A két ország külügyi bizottságának találkozói előkészíthetik e kapcsolatok elmélyítését - közölte Németh Zsolt, hozzátéve, hogy reményeik szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke a jövő év elején Kijevbe látogat.

Elmondta, reményt látnak arra, hogy a minszki folyamat elvezet a békéhez. Az elkövetkezendő időszakban Oroszország és Ukrajna kiemelten fontos feladata, hogy teljesítse a minszki megállapodásban foglaltakat - tette hozzá.

Németh Zsolt véleménye szerint az Európai Unió késedelemben van a vízummentesség megadásával Ukrajnának. Ha Törökországgal sikerült megállapodni a vízummentességről, akkor Ukrajna is teljesen megalapozottan számít arra, hogy megkaphassa az EU-tól - mondta.
A nemzetiségi jogokkal kapcsolatban arról beszélt, nagyon fontosnak tartják, hogy maradéktalanul érvényesüljenek a kisebbségi oktatás követelményei.

Hanna Hopko, az ukrán külügyi bizottság elnöke köszönetet mondott azért, hogy Magyarország mindig támogatta országát, és soha nem ismerte el az ukrajnai területek annektálását. Szavai szerint a határ menti együttműködés nagyon jó bizonyítéka lesz a két ország kapcsolatai elmélyítésének.

Hanna Hopko reményét fejezte ki, hogy az unió biztonsági kérdésekben is támogatni majd Ukrajnát az orosz-ukrán konfliktusban. "A béke és a stabilitás Ukrajnában egyúttal Európa békéjét és stabilitását is jelenti" - mondta a politikus, hangsúlyozva, a biztonság helyreállítása közös érdek.

Az ukrán vendéggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megbeszélést folytatott. A miniszter a tárca tájékoztatása szerint hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Elmondta azt is: Magyarország fenntartja a Kárpátaljának nyújtott pénzügyi és humanitárius támogatást.

Hanna Hopkót a külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a határ menti fejlesztésekre és új határátkelőhelyek létesítésére.