Nagy a baj: a pánik szele lengi körül Merkelt

Úgy tűnik, elveszett a remény arra, hogy a német konzervatív kormánypárt, a CDU képes lesz rendezetten lebonyolítani elnökválasztását és új kancellárjelöltjének megválasztását. Ez többszörösen béna kacsává teszi Angela Merkelt, az ország hatalmon lévő vezetőjét.
Komócsin Sándor, 2020. február 21. péntek, 12:33
Fotó: Napi.hu

Miközben Angela Merkel német kancellár továbbra is a rá jellemző rendíthetetlen nyugalmat sugározza a nyilvánosságban, a színfalak mögött beláthatta, hogy szinte minden lehetőségét elvesztette a pártjában, a konzervatív CDU-ban elindult belső hatalmai harc befolyásolására - írja a Bloomberg. A kancellárián egyre nagyobb aggodalommal kísérik figyelemmel, hogyan menedzseli a pártelnök-választást Annegret Kram-Karrenbauer, akit Merkel utódjának szánt, ám a napokban lemondott a párt elnöki tisztségéről, mert a CDU egyik helyi szervezete megszegte azt a tabut, hogy a mérsékelt jobboldal nem köt szövetséget a szélső jobboldallal Németországban.

A kancellár környezete tisztában van azzal, hogy a háttérháború befolyásolni fogja a kancellár esélyeit hatalma megtartására, akárcsak politikai hagyatékára, csak azt nem tudják mi lehet a történet vége - árulta el a Bloombergnek egy az ügyhöz közelálló forrás. A CDU-n belüli meccs kimenetele Németország szempontjából is fontos, hiszen a legnagyobb pártként a konzervatívok vezették az országot a második világháború utáni időszak túlnyomó részében. Az radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt azonban az elmúlt időszakban elkezdte elszipkázni szavazókat, ami sorozatos kudarcokhoz vezetett a tartományi választásokon.

A lelátóról nézi

Merkel egyelőre visszahúzódva figyeli, amint Kramp-Karrenbauer enyhén szólva botladozva igyekszik levezényelni a pártelnök-választási folyamatot. Azt nyilatkozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján jobb, ha az előd távol tartja magát az utódlási folyamattól, amivel visszahátrált attól a korábbi álláspontjától, hogy együttműködő partnerként részt vesz a munkában.

Kramp-Karrenbauer azonban máris elkövetett egy elemi hibát: bejelentette, hogy a CDU következő elnöke lesz egyben a kancellárjelöltje. Erről előzetesen egyeztetnie kellett volna a párt testvérpártjával, a bajor CSU-val, ugyanis a kancellárjelölt közös, és - ahogy arra volt már példa - az illető lehet a CSU vezetője is. Emellett, ha megjelenik a színen az új kancellárjelölt, az azt sugallja, hogy a jelenlegi kancellárnak mielőbb át kellene adnia a helyét neki - elemezte a helyzetet egy kormányzati tisztviselő.

Béna kacsa

Merkel immáron többszörösen béna kacsa: nem csupán az behatárolt, meddig ülhet a kancellári székben, már pártjában, a CDU-ban sem tartja ellenőrzése alatt a folyamatokat - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető elemzője. Ezt még élesebb fénybe vonta, amikor bejelentkezett a pártelnökjelöltek közé Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője, az egyetlen olyan politikus, akit Merkel a pályafutása során kirúgott. (Röttgennek 2012-ben kellett felállnia a környezetvédelmi tárca éléről, mert helyi vezetőként része volt a CDU Észak-Rajna-Vesztfália tartományban elszenvedett vereségében.)

Ennek alapján a szakértők úgy látják, hogy a hatalom rendezett átadása-átvétele már nem lehetséges. Egyre inkább úgy látszik, hogy a párt egyértelmű szakítást akar Merkel 14 éven át követett centrista politikájával. Eközben a német politikai felfordulás azzal a veszéllyel jár, hogy az EU a brexit és az USA kereskedelmi fenyegetései árnyékában, illetve a klímaváltozással kapcsolatos ambiciózus tervek kitűzésének idején erős német vezetés nélkül marad.

A piacokat egyelőre nem mozdította meg a CDU belső hatalmi harca. Merkel ugyan meggyengült, de még mindig a stabilitás oszlopa. Az embereket a frankfurti véres merénylet emlékeztetheti arra, milyen nagy érték az erős hatalom: Angela Merkel a tragédiára úgy reagált, hogy a kormány megvédi a társadalmat a rasszista mérgezéstől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.02.21 17:52

@na4: Az a némber többet tett europáért mint az orsos 100 év alatt sem tudna tenni.(volt jó is persze rossz is)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2020.02.21 17:08

@na4: Mindig jó röhögni a teféle szellemi sötéten ,aki a más gatyájában kritizálja a féknyomot ,miközben maga nyakig merül a :A cigány elmegy krumplit lopni a paphoz. A papnak van három kutyája az egyiket úgy hívják látlak a másikat cigány a harmadikat gyere elő A pap kiabálni kezd a kutyáknak-látlak cigány gyere elő A cigány nagyot néz hogy látta meg a pap. A cigány gyorsan beugrik a kint pottyantósba és térdig elmerül. A pap megint:-látlak cigány gyere elő A cigány mégjobban lenyomja magát már nyakig elmerült A pap megint kiabál! Erre a cigány ideges lesz és kikiabál a budiból:-látol te az isten faszat há mán nyakig vagyok a szarba!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.21 13:25

Minél előbb küldik börtönbe a sötét némbert, annál jobb lesz Németországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html