Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben Angela Merkel német kancellár továbbra is a rá jellemző rendíthetetlen nyugalmat sugározza a nyilvánosságban, a színfalak mögött beláthatta, hogy szinte minden lehetőségét elvesztette a pártjában, a konzervatív CDU-ban elindult belső hatalmai harc befolyásolására - írja a Bloomberg. A kancellárián egyre nagyobb aggodalommal kísérik figyelemmel, hogyan menedzseli a pártelnök-választást Annegret Kram-Karrenbauer, akit Merkel utódjának szánt, ám a napokban lemondott a párt elnöki tisztségéről, mert a CDU egyik helyi szervezete megszegte azt a tabut, hogy a mérsékelt jobboldal nem köt szövetséget a szélső jobboldallal Németországban.

A kancellár környezete tisztában van azzal, hogy a háttérháború befolyásolni fogja a kancellár esélyeit hatalma megtartására, akárcsak politikai hagyatékára, csak azt nem tudják mi lehet a történet vége - árulta el a Bloombergnek egy az ügyhöz közelálló forrás. A CDU-n belüli meccs kimenetele Németország szempontjából is fontos, hiszen a legnagyobb pártként a konzervatívok vezették az országot a második világháború utáni időszak túlnyomó részében. Az radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt azonban az elmúlt időszakban elkezdte elszipkázni szavazókat, ami sorozatos kudarcokhoz vezetett a tartományi választásokon.

A lelátóról nézi

Merkel egyelőre visszahúzódva figyeli, amint Kramp-Karrenbauer enyhén szólva botladozva igyekszik levezényelni a pártelnök-választási folyamatot. Azt nyilatkozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján jobb, ha az előd távol tartja magát az utódlási folyamattól, amivel visszahátrált attól a korábbi álláspontjától, hogy együttműködő partnerként részt vesz a munkában.

Kramp-Karrenbauer azonban máris elkövetett egy elemi hibát: bejelentette, hogy a CDU következő elnöke lesz egyben a kancellárjelöltje. Erről előzetesen egyeztetnie kellett volna a párt testvérpártjával, a bajor CSU-val, ugyanis a kancellárjelölt közös, és - ahogy arra volt már példa - az illető lehet a CSU vezetője is. Emellett, ha megjelenik a színen az új kancellárjelölt, az azt sugallja, hogy a jelenlegi kancellárnak mielőbb át kellene adnia a helyét neki - elemezte a helyzetet egy kormányzati tisztviselő.

Béna kacsa

Merkel immáron többszörösen béna kacsa: nem csupán az behatárolt, meddig ülhet a kancellári székben, már pártjában, a CDU-ban sem tartja ellenőrzése alatt a folyamatokat - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető elemzője. Ezt még élesebb fénybe vonta, amikor bejelentkezett a pártelnökjelöltek közé Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője, az egyetlen olyan politikus, akit Merkel a pályafutása során kirúgott. (Röttgennek 2012-ben kellett felállnia a környezetvédelmi tárca éléről, mert helyi vezetőként része volt a CDU Észak-Rajna-Vesztfália tartományban elszenvedett vereségében.)

Ennek alapján a szakértők úgy látják, hogy a hatalom rendezett átadása-átvétele már nem lehetséges. Egyre inkább úgy látszik, hogy a párt egyértelmű szakítást akar Merkel 14 éven át követett centrista politikájával. Eközben a német politikai felfordulás azzal a veszéllyel jár, hogy az EU a brexit és az USA kereskedelmi fenyegetései árnyékában, illetve a klímaváltozással kapcsolatos ambiciózus tervek kitűzésének idején erős német vezetés nélkül marad.

A piacokat egyelőre nem mozdította meg a CDU belső hatalmi harca. Merkel ugyan meggyengült, de még mindig a stabilitás oszlopa. Az embereket a frankfurti véres merénylet emlékeztetheti arra, milyen nagy érték az erős hatalom: Angela Merkel a tragédiára úgy reagált, hogy a kormány megvédi a társadalmat a rasszista mérgezéstől.