Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfőn megjelent tanulmányból kiderül, hogy az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) autóipari üzleti kilátásokat számszerűsítő mutatója a februári mínusz 19,7 pontról mínusz 33,7 pontra zuhant márciusra - írja az MTI.

A megrendelések alakulását számszerűsítő mutató pedig mínusz 30,6 pontra esett márciusban a februári mínusz 13,8 pontról. Az exportvárakozások mutatója 2009 márciusa óta a legalacsonyabbra, mínusz 42,7 pontra esett a februári mínusz 17,3 pontról. A cégvezetésnek a termelés alakulására vonatkozó megítélését számszerűsítő mutató a februári pozitív értékről, plusz 4,2 pontról mínusz 35,9 pontra zuhant márciusban.

A felmérésbe bevont vállalatok 41,3 százaléka készült márciusban részmunkaidős foglalkoztatást bevezetni, míg 2019 decemberében még csak 19,7 százalékuk.

Az eladatlan készletek egyenlegét követő index plusz 14,1 pontra emelkedett márciusban a februári plusz 7,6 százalékról. A megrendelések egyenlegének mutatója a februári mínusz 7,2 pontról mínusz 12,4 pontra csökkent márciusban.

A német autóipar felé a magyar gazdaság több részről is kitett: egyrészt több nagy márka - Audi, PSA, Mercedes - működik az országban, valamint sok beszállító dolgozik német partnerekkel. Sokuk a járványhelyzet itthon már a termelését is leállította.