Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel pártja, a konzervatív CDU áprilisban választja meg új elnökét. Az ezt megelőző kampány fő kérdése az lesz, melyik jelölt milyen gyógymódot kínál arra a gondra, hogy a párt szavazóinak egy része átpártolt a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt mellé - írja a Financial Times. Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt távozó elnöke bejelentette, hogy rendkívüli kongresszust tartanak április 25-én, amelyen döntenek az új vezetőről, egyben világos jelzést adnak arra, kit szeretnének látni Angela Merkelt követően a kancellári székben.

A bejelentés néhány nappal követi a Hamburg tartományi jogú városban tartott hét végi választást, amelyet fölényesen nyertek a szociáldemokraták, a második helyen a Zöldek végeztek, a CDU pedig 11,2 százalékos szavazati aránnyal a harmadik helyre szorult. Ez volt a párt eddigi legrosszabb eredménye ebben a városban. A helyi CDU-s vezetők azzal magyarázzák a rossz szereplést, hogy a szavazókat szembe fordította a párttal a türingiai botrány, nevezetesen, hogy a CDU helyi szervezete együtt szavazott az AfD-vel, amivel felrúgta azt a második világháború óta érvényben lévő tabut, miszerint a mérsékelt és a radikális jobb nem állhat össze.

Bizonytalanság

Kramp-Karrenbauer a türingiai botrány után mondott le, feladva azt az álmát, hogy a pártelnöki után a kancellári székben is kövesse Merkelt. Ezzel azonban bizonytalanságba taszította a kormánypártot és a kormányválság határára sodorta Németországot. Most az utódlási procedúrával kapcsolatos találgatásoknak vetettek véget. A távozó vezető eredetileg úgy tervezete, hogy a nyár elején lett volna a pártelnökválasztás, ám felgyorsították a folyamatot, mert a CDU vezetősége attól tartott, hogy az elhúzódó kampány, amely elkerülhetetlen éles vitákkal jár, árnyékot vetett volna a pártra.

Az indulni szándékozók várhatóan a héten leadják jelentkezésüket. Eddig Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke jelezte, hogy így tesz. Röttgen 2012 előtt miniszterként dolgozott, ám Merkel egy rossz tartományi választási eredmény után kirúgta, mert úgy vélte, hogy helyi vezetőként felelős a kudarcért. További várható induló a fiatal, ambiciózus Jens Spahn egészségügyi miniszter, Armin Laschet, a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, akit Merkelhez közeli politikusnak tartanak, illetve Friedrich Merz, a CDU volt parlamenti frakcióvezetője - őt is Merkel állította fel ebből a pozícióból -, aki 2009-ben kiszállt a politikából és bankárként csinált karriert.

Mi lesz a kormánnyal?

Kramp-Karrenbauer 2018 decemberében vette át a CDU vezetését Angela Merkeltől. Az ezt megelőző választási versenyben - amelyben Röttgent kivéve a mostani indulók vettek részt - kis különbséggel nyert Merz előtt. A bankár-politikus úgy véli, hogy szakítani kell Merkel centrista politikájával, mert úgy lehet visszacsábítani az AfD-hez pártolt szavazókat, ha visszatérnek a karakteresen konzervatív politikához.

Merz CDU-n belüli hívei az elmúlt bő egy évben folyamatosan piszkálták a pártelnököt, amire nem volt válasza: nem tudta egyesíteni a kormánypárt különböző irányzatait. Ebből fakadóan sok elemző arra számít, hogy ha olyan konzervatív programot hirdető induló nyer, mint például ő, akkor nőni fog a nyomás Merkelen, hogy mondjon le, s így előrehozott választások jöhetnek. Kramp-Karrenbauer nem tart ettől, szerinte akárki is győz, jó marad az együttműködés a CDU elnöksége, parlamenti frakciója és a CDU vezette kormány között.