Pesszimisták az üzletemberek, de nem annyira, mint gondolták

A vártnál kisebb mértékben romlott októberben a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmerésének kedden publikált eredménye alapján - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. október 15. kedd, 12:55
Fotó: Getty Images

A ZEW (Zentrum für Europaische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Index, ESI) Németországra vonatkozóan októberre a várt mínusz 27,0 pontnál jóval kisebb mértékben mínusz 22,8 pontra csökkent az előző havi mínusz 22,5 pontról.

Az index összetevői közül az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő mutató a várt mínusz 26,0 pontot megközelítő mínusz 25,3 pontra, 2010 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 19,9 pontról.

Az euróövezetre vonatkozóan az októberi ESI a vártnál szintén jóval kisebb mértékben, de azért csökkent az előző havihoz képest: a várt mínusz 33,0 pont helyett mínusz 23,5 pontra esett mínusz 22,4 pontról.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató az előző havihoz képest 10,8 ponttal mínusz 26,4 pontra csökkent októberben - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK