A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden azt közölte, hogy márciushoz képest - naptári és szezonális kiigazítással - áprilisban 24 százalékkal esett a német kivitel és 16,5 százalékkal csökkent a behozatal.

Éves összevetésben a német export 31,1 százalékkal zuhant, az adat jegyzésének kezdete, 1950 óta ez volt a legnagyobb csökkenés.

Áprilisban 3,2 milliárd euró német külkereskedelmi többlet alakult ki a márciusi 12,8 milliárd euró után.

Elemzők nagyobb, 10 milliárd eurós áprilisi többlettel számoltak, miközben az export szerényebb, 15,6 százalékos és az import kisebb, 16 százalékos csökkenését várták márciussal összevetve.

A német vállalatok áprilisban 75,5 milliárd euró (26,4 ezer milliárd forint) értékben exportáltak áprilisban. Az import értéke 72,2 milliárd euró volt.

Az exportra erősen építő német gazdaság szereplői főleg a koronavírus-járványt leginkább megszenvedő partnereknél tudtak a megszokottnál jóval kevesebb árut és szolgáltatást értékesíteni. A Franciaországba irányuló export az egy évvel korábbihoz képest 48,3 százalékkal süllyedt, az Egyesült Királyságba irányuló export 42,1 százalékkal, az olaszországi kivitel 40,1 százalékkal, az Egyesült Államokba irányuló export 35,8 százalékkal csökkent.

A két legnagyobb ágazati szervezet, a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) és a német iparvállalatok szövetsége (BDI) az eddigi folyamatok alapján egyaránt azzal számol, hogy az idén 15 százalékkal csökken az export 2019-hez képest.

A nemzetközi kereskedelem jelentős részének leállása a koronavírus-járvány miatt "drámai hatást" gyakorol az Európai Unió legnagyobb gazdaságát működtető Németországra - mondta a Destatis jelentését kommentálva Volker Treier, a DIHK külgazdasági részlegének vezetője, rámutatva, hogy minden negyedik németországi munkahely az kiviteltől függ, az iparban pedig minden második.

A gazdaság jelentős exportfüggőségét tekintve "az április zuhanás drámaiságát nemigen lehetne felülmúlni" - jegyezte meg a szakember.

A BDI kommentárja szerint az április külgazdasági adatok megmutatják, hogy a "koronavírus-válság világszerte teljes erővel lesújtott a gazdaságra". Ez a folyamat Németországot is komolyan megviseli, így a hazai össztermék (GDP) az idén 6,5 százalékkal csökkenhet 2019-hez képest. A vállalati beruházások akár 20 százalékkal, a háztartások fogyasztása nagyjából 7 százalékkal csökkenhet, és a gazdaság teljesítménye csak 2022 derekán érheti el a járvány előtti szintet.