Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végleges adatok szerint az előzetessel megegyező 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbiakhoz képest. Augusztusban a fogyasztói árak átlaga megegyezett az egy évvel korábbival - írta az MTI.

Szeptemberben az idén a második alkalommal volt negatív az inflációs ráta Németországban a júliusi 0,1 százalékos csökkenés után. A szeptemberinél alacsonyabb inflációra legutóbb 2015 januárjában volt példa, amikor 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben.

Az egy évvel korábbihoz képest az iparcikkek ára 1,7 százalékkal, az energiaárak 7,1 százalékkal csökkentek szeptemberben az augusztusi 6,3 százalékos esést követően. A legnagyobb mértékben a fűtőolaj ára csökkent, 39,6 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 11,4 százalékkal esett. Az energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek szeptemberben Németországban.

Az élelmiszerek ára 0,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a gyümölcsök ára 4,3 százalékkal, a hústermékeké 4,1 százalékkal ment fel. A zöldségárak 5,2 százalékkal csökkentek, a dohánycikkek ára pedig 5,7 százalékkal emelkedett.
A szolgáltatások ára 1,0 százalékkal emelkedett szeptemberben éves összehasonlításban.

Az előző havihoz képest szeptemberben az előzetes adattal megegyező 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az augusztusi 0,1 százalékos esés után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) egyformán 0,4 százalékos éves és havi csökkenést mutat szeptemberben. Augusztusban a német HICP havi 0,2 százalékkal és évi 0,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat első becslése szerint az euróövezetben szeptemberben 0,3 százalékkal csökkent a HICP.