Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GfK kedden közzétett kimutatása szerint a fogyasztói hangulatindex augusztusra vonatkozóan 9,7 pontra, közel két és fél éves mélypontra csökkent a júliusi 9,8 pontról. A mutató augusztusi értéke 2017 áprilisa óta a legalacsonyabb lett - adta hírül az MTI.

A felmérés megállapítása szerint a lakosság költekezési hajlandóságát a lassuló konjunktúra jelei fogják vissza, bár a kedvező munkaerőpiaci helyzetnek köszönhetően saját jövedelmi kilátásaikat továbbra is optimistán ítélik meg. A munkahely elvesztésének kockázata csak néhány ágazatban aggasztja az alkalmazottakat.

A mutató összetevői közül a konjunkturális várakozásokat számszerűsítő érték 2015 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent elsősorban a világgazdaság lassulása, a világkereskedelmi ellentétek éleződése miatt. Az erősen exportorientált ágazatokban, az autóiparban és beszállítóinál ezért erősödött is az aggodalom a munkahelyek elvesztése miatt.

A jövedelmi várakozások azonban összességében javultak, a mutató 5,3 ponttal 50,8 pontra emelkedett.

A GfK megítélése szerint a belföldi fogyasztás, a német gazdasági növekedés egyik legnagyobb támasza az idén 1,5 százalékkal növekszik a tavalyi 1,1 százalék után.